Hamileler Spor Yapmalı mı?

Hamile kadınların en çok aklını kurcalayan konulardan biri de hamilelikte spor konusudur. Bu konunun hamile kadınlar için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Bu sebeple, hamilelikte spor konusuna değinmeye çalıştık.

Hamilelikte spor yapmak

Bir anne adayı olarak büyük ihtimalle hamilelik ve spor konusunda ilk aklınıza gelen sorulardan biri, hamileyken spor yapılır mı, sorusudur. Aslında daha da önemlisi bu bebeğime bir zarar verir mi, şüphesi de olabilmektedir. Gebe kadınların kalp ve kan damarlarının sağlığı oldukça önemlidir. Çünkü fiziksel olarak zinde olan kadınların doğumu da daha kolay gerçekleşir.  Bu sebeple de doktor tarafından bir sakınca görülmediği sürece hamilelikte spor yapmak uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Hamilelikte spor yapmak riskli mi?

Artan vücut ısısı,
Rahme giden kan akışının azalması,
Annenin karın bölgesinin zarar görme gibi çeşitli riskler taşı da genel itibariyle, herhangi bir engel yoksa hamilelikte spor yapmak faydalıdır.

Hamileliğin ilk aylarında spor yapılır mı?

Hamilelikte spora ne zaman başlanmalı, diye merak ediyorsan dikkat ettiğin takdirde gebeliğin boyunca spor yapabilirsin. Hamilelik egzersizleri ilk 3 ay boyunca hafif tempolu yürüyüşler halinde yapılabilir. Düzenli olarak omurganı güçlendirecek sırt egzersizleri yapabilirsin. Hamilelik yogası ve pilatesi de gebeliğin ilk haftalarından itibaren önerilmektedir. Bunlar için ise exporgin.com’da satışa sunulan hamile spor giyim ürünlerinden yararlanabilirsiniz.

Hamilelikte spor nasıl olmalı?
  • Hamilelikte günde en az 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Fakat bunu gün içine yayabilirsiniz. Eğer bir süredir egzersiz yapmıyorsanız spora günde 5 dakikalık egzersizlerle başlamanız daha yararlı olacaktır.
  • Zamanla süreyi arttırabilirsiniz. Eğer hamilelik öncesinde düzenli egzersiz yapıyorsanız aynı düzende çalışmaya devam edebilirsiniz. Kalp ve damar sağlığı  için aerobik egzersiz oldukça faydalıdır.
  • Haftada en az 3 kere, dakikada 110-120 kalp atışını sabit tutarak, 15 dakika sürekli egzersiz yapabilirsiniz.
  • Hamilelikte ne kadar egzersiz yaparsam o kadar iyi, hamilelik öncesi düzenli bir spor hayatın varsa, yoğun olmasa da devam ettirebilirsin.
  • Doktorunuz spor yapmada bir sakınca görmüyorsa, bir saate kadar hatta daha fazla egzersiz yapabilirsiniz. Fakat vücudunun sesini dinlemen gerek. Çünkü hamilelik öncesine göre daha çabuk yorulabilirsin. Yorgun bir vücudun zarar görme ihtimali daha fazladır.

Vücudunun Sesini Dinle

Ayrıca spor yapmak başka problemlere de yol açabilmektedir. Bunlardan biri, sıvı kaybı sonucunda vücudun dehidrasyona uğramasıdır. Bir diğeri ise, uzun süre nefes nefese kalmak, bebeğe yeterince oksijen gitmemesine neden olabilmektedir. Eğer vücudun sana yavaşla diyorsa ne kadar formda olursan ol bu sese kulak ver ve yavaşla. Başının dönüp dönmediğine, bulantı hissine, göz kararmasına, yorgunluk hissine ve nefes nefese kalıp kalmadığına dikkat et.

Göğüs sancısı, karın ağrısı ve vajinal kanama da sana yavaşlamanı ve yardım almanı söyleyen tehlike sinyalleridir. Ağrın varsa sakın egzersiz yapma ve doktoruna danış. Ağrı vücudunun sana durman gerektiğini söyleme biçimidir.

Hamilelikte spor hareketleri

Hem hamilelik sürecinde yaşadığın ağrı ve krampları azaltmak hem de doğumu kolaylaştırmak adına yardım alabileceğin en temel şey elbette egzersizlerdir. Doğum yapmak ne kadar harika bir deneyim olsa da doğum başlamadan önceki saatler tüm kadınlar için çok zor anlardan biridir. Bu saatlerde kaslar ve eklemler bebeğini dünyaya getirmek için sürekli değişim ve hareket halindedir. Spor yaparak, vücudunu daha esnek bir hale getirerek, doğum sürecini de daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

Hamileliğiniz sırasında yapacağın egzersizler doğum sancılarınızı hafifletecek ve eklem ve kasların yumuşamasına yardımcı olacaktır.

Hamilelikte nefes egzersizleri, kegel egzersizleri de doğumu kolaylaştıran unsurlar arasında yer alır.

Çömelme egzersizleri, sırt ağrısı için egzersizler, bacak krampları için egzersizleri anne adaylarının en çok uyguladığı ve yararını gördüğü egzersizlerdir.

Eğer bu konu ile daha yakından ilgilenmek ve bütün bu egzersizleri tanımak, nasıl yapıldıklarını öğrenmek istiyorsanız, çeşitli videolardan da yardım alabilirsiniz.

Önemli not: Doktorunuza başvurmadan bu tavsiyeleri uygulamayınız.