Hamilelik Sürecinde Beslenme

Hamilelik sürecinde beslenme dendiğinde ilk olarak sağlıklı olanın tüketilmesi gerektiğini akla getirmek gerek. Bu hem bebeğin karındaki gelişimi için hem de annenin hamilelik sürecini sağlıklı geçirmesi için önemli. Birçok insan hamileler için birçok fikir vermeye çalışır. Fakat söylenenlerin çoğu genellikle şehir efsanesinden ibarettir. 

Bu yazımızda bebek bekleyen anne adaylarına yardımcı olmak istiyoruz. Bunun yanı sıra doğru bilinen yanlışları belirtmek ve doğrusunu dile getirmek derdimiz. Bu nedenle hamilelik sürecinin başından doğuma kadar tüketilmesi gereken besinleri ve uzak durulması gereken besinleri belirtmeye niyetlendik. 

Hamilelikte beslenme meselesini merak edenler için söylemek gerekir ki sağlıksız olan, içinde insan sağlığını kötü etkileyecek besinler uzak durulması gerekenler. Bu kötü besinlerin yerine protein ve kalsiyum deposu, sağlıklı ve taze besinlere yakın durmak önemli. Eğer hamilelik sürecinde sağlık besinler alınırsa bebek de anne de sağlıklı olacaktır. 

Hamileler İçin Beslenme Önerileri 

Bebek bekleyen bir anne, doğal olarak hamile olmadığı sürece göre daha çok aç hissedecektir. Bu durumda daha fazla yemek yeme isteğine kimi zaman karşı koyamayacaktır. Fakat burada dikkat etmek gereken bazı hususlar var. Aslında gebe olmayanlar için de geçerli bir durum olan bazı hususlar bunlar. Çok yemek yemek sağlıklı beslenmek anlamına gelmiyor. Tam aksi yeteri kadar ve öz yemek önemlidir. Yani bebeğin ve annenin doğru besinleri, doğru miktarda almaları gerekir. 

Peki hamileler ne yemeli?  Hamilelik sürecinde beslenme söz konusu olduğunda ilk olarak yağsız süt ve süt ürünleri, taze sebze ve meyveler, ceviz ve badem gibi besin öğesi bakımından zengin atıştırmalıklar tercihtir. Yine yağsız kırmızı ve beyaz et çeşitleri, yumurta gibi besinler de hamilelikte tüketilmesi gereken ve anne için de bebek için de sağlıklı olan yiyeceklerdir. 

Her ne olursa olsun, abartmadan beslenmek, öğün sayısını arttırmak ama öğünlerde tüketilen besinleri çok abartmamak sağlıklı olacaktır. Bunların yanı sıra beslenmesine dikkat eden anne adayının doğru hareketlerle spor yapması da önerilir. Bu durumda hareketle dengelenen öğünler anne için sağlıksız kiloları engelleyecektir. 

Hamilelikte Neler Yenmemeli 

Hamilelikte beslenme denince çok sık dile getirilen diğer bir husus da bu dönemde tüketilmemesi gereken besinlerdir. Hamilelik döneminde tüketmesi sakıncalı olan besinler şu şekilde:

  • ağır deniz ürünleri,
  • çiğ etler,
  • sakatat,
  • gazlı içecekler,
  • kahve, 
  • alkol,
  • midede rahatsızlığa neden olacak yiyecek ve içecekler,
  • aşırı şekerli yiyecek ve içecekler… 

Not: eklemek gerekir ki anneler hamilelik sürecinde tütün ve tütün ürünlerinden kesinlikle uzak durmalı! Bu tip ürünler bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyecek ve aynı zamanda sağlıksız bir hamileliğe neden olacaktır. 

İlk Üç Ay 

“Gebelikte ilk üç ay nasıl beslenmeli?” gibi soruları hep duymuşuzdur. Özellikle ilk kez anne olacak kadınların tatlı heyecanına yakışan bir sorudur bu. Çünkü anne hem bebeğini hem de kendi sağlığını korumak ister. Uzmanlar gebelik döneminin ilk üç ayının çok hassas bir dönem olduğunu önemle belirtirler. Bu dönemde anne sindirim sorunuyla karşı karşıya kalır. Mide hassasiyeti de sorundur anneler için. Bu olumsuz durumları ortadan kaldırmak için  bazı besin önerileri mevcut. Kafein alımının azaltılması, bitki çayı tüketiminin kesilmesi tavsiye edilir. 

Kırmızı et, baklagil, balık, süt, yoğurt, bolca sebze ve meyve gebeler için sağlıklı olan yiyeceklerdir. Birçok kaynakta gebelikte ay ay beslenme tablosu gibi ifadelere denk gelebilirsiniz. Bu ifadeler kimi zaman doğruyu gösterse de dikkate almanız gereken husus doktorunuzun söylediğidir. Hamilelik sürecinizi takip eden ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz için size destek olan doktorunuzun beslenme önerilerini dikkate almanızda fayda var. 

Önemli not: Doktorunuza başvurmadan bu tavsiyeleri uygulamayınız.