Kolajen nedir, nasıl kullanılır?

Kolajen nedir, nasıl kullanılır?

 Son zamanlarda adı sıklıkla duyulan kolajen, kalojen nedir sorusunu beraberinde getiriyor. Kolajen, insanlık tarihinden bu yana insan bedeninde var olmaktadır.  Tüm vücudumuz için olmazsa olmaz yapısal bir proteindir. Sağlıklı bir vücudun yapı iskelesinin hammaddesidir. Temel işlevi ise bağ dokusunu güçlendirmek, vücut bütünlüğünü korumak ve sağlıklı gelişimini sağlamaktır. Kalojen sadece ciltte değil; kemik, eklem, tendon ve kaslarda da bol miktarda bulunmaktadır. 

Kolajen Nedir?

Kalojen; cildin sağlıklı ve elastik olmasını, su tutma kapasitesini etkileyen en önemli faktörlerin başında gelir. Yaşlandıkça kolajen üretimi azalır ve özellikle 20 yaşından sonra her yıl yaklaşık %1’i kalojen kaybedilmektedir. Bunun sonucunda cilt esnekliğini kaybeder, ciltte kuruma, sarkma, kırışıklıklar, güneş lekeleri ve incelme gözlenmektedir. Aynı zamanda kolay kırılan tırnak sorunları başlar. Yaşlanma belirtilerini aza indirerek, kişinin daha parlak, canlı bir cilde sahip olmasına yardımcı olur. 

Suda Kolajen ve Kolajen İçeren Takviyeler

Kolajen, başta eklemler ve kıkırdak dokusu olmak üzere kas, kemik ve tendonlara esneme özelliği sağlayar. Bedeni bir arada tutmayı sağlayan kolajen, insan vücudunda yüksek miktarda bulunan yapısal protein hücresidir. Bağ dokusuna esneklik kazandırır.

Kolajen miktarı azaldıkça yaşlanma gerçekleşir. Yaş ilerledikçe fiziksel hareket yeteneğinin azalması ya da yavaşlaması, kolajen üretiminin azaldığından kaynaklanır.

Cildin kendi kendini onarma, yenileme, ve genç kalma gibi doğal özelliklerini sürdürebilmesi için en önemli doğal kaynak, kolajendir. Otuzlu yaşlardan sonra azalan kolajen nedeniyle cilt yaşlanmaya başlar.

Kolajen üretimini arttıran medikal ürünler oldukça fayda sağlar. Suda çözünebilen kolajen peptit, krem ve serumlar, sıvı kolajen, toz kolajen gibi kolajen takviyelerini düzenli bir şekilde kullanabilirsiniz. Bu sayede yaşlanmayı geciktirebilir, her daim genç görünebilirsiniz.

Kozmetik sektöründe, cilt bakımının hedef noktası kolajen üretimini desteklemek üzerine kuruludur. Çünkü uzun yıllar genç ve güzel kalmanın sırrı cilt altında, derin dokuda ve dermiste kolajen üretimini artırmaktır. Bu sır fark edildiği günden beri kolajen, kozmetik ve medikal estetik alanlarda en önemli faktördür.

Kolajen Ne İşe Yarar?

Sağlıklı ve genç kalmak için vücudun temel ihtiyaçları arasında sayılan kolajen, insan metabolizmasında büyük öneme sahip bir protein hücresidir.

İyileştirici özelliği nedeniyle daha çok cilt bakımında kullanılsa da eklem, iskelet, kas sistemi ve kalp sağlığını korumak gibi önemli faydası da vardır.

Dokuları Güçlendirir: Bağ dokunun güçlü olması vücut bütünlüğü ve hücrelerinin kalitesi üzerinde büyük ölçüde belirleyicidir.

Kolajen miktarı yeterli düzeyde olduğunda bağ doku güçlenir. Buna bağlı olarak başta cilt katmanları olmak üzere tüm dokularda yaşlanmaya karşı bedenin kendi kendini yenileme ve onarma mekanizmalarını güçlendirir. Çevresel koşullara karşı çok daha güçlü hale gelir.

Cildi Gençleştirir: Işıltılı bir cildin kaynağı da gene kolajendir. Genç yaşlarda bedenin tüm dokularında fazla miktarlarda kolajen bulunur. Bağ dokusu esnek olduğunda cilt gergin ve ışıltılı görünür.

Güneş lekeleri, yerçekiminden kaynaklanan cilt sarkmaları gibi olumsuz faktörlerde bile cildin daha az etkilenmesi, kolajen miktarının yeterli olmasına bağlıdır.

Kolajen takviyeleri,  cildin gençleşmesini sağlayan en iyi yardımcılardır. Cildin alt katmanlarında kolajen seviyesi çoğaldıkça daha sıkı, dolgun ve ışıltılı bir görünüme kavuşursunuz.

Kolajenin Faydaları Nelerdir?

  • Cildin, daha sağlıklı, genç ve canlı görünmesini sağlar.
  • Cilt germe gibi pek çok alanda, farklı yöntem ve formlarda kullanılan kolajen ayrıca anti-aging özelliğine de sahiptir.
  • Ameliyatsız yüz gençleştirme ve diğer kozmetik uygulamalar dışında da kolajenin faydaları oldukça fazladır:
  • Kıkırdak yapı kolajenden oluştuğu için kolajen eklem sağlığını korur.
  • Eklem ağrılarının azalmasında ve eklem hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
  • Kemik sağlığını koruduğu için kemik erimesi, osteoporoz gibi yaşlanma ya da genetik faktörden dolayı deformasyonları önler veya azaltır.
  • Hücre sağlığını korur, hücre zarını güçlendirir.
  • Saç ve tırnakların güçlenmesine yardımcı olur.
  • Kas ve iskelet yapısını güçlendirir, kas yoğunluğunu artırır.
  • Kalp ve damar sağlığını korur.
  • Kolajen aynı zamanda beyin hücrelerinin genç kalmasını da destekler.