Lohusa Sendromu İle Başa Çıkma

Lohusa sendromu nedir, anneleri nasıl etkiliyor ve tedavi yöntemleri nelerdir? Bu yazımızda anneleri oldukça yoran lohusa sendromunda bahsedeceğiz. Lohusa sendromu çoğu zaman dikkate alınmayan bir sorundur. Kimileri tarafından şımarıklık olarak yaftalanan bu sendrom yeni doğum yapan anneler için korkutucudur. “Annelik hüznü” olarak da adlandırılan lohusa sendromu hakkında merak edilen pek çok şey var. Bu soruları cevapladıktan sonra, lohusa sendromunu neden ciddiye almamız gerektiğini kavramış olacağız.

Lohusa sendromu yaşayanlar ve bu süreci atlatanlar, bu süreçte başlarından geçenleri yakın çevrelerine ve anne adaylarına anlatma ihtiyacı hissederler. Anlatılanlardan ve deneyimlerden yola çıkarak bizler de az çok bu sürecin ne derece yorucu olduğunu fark edebiliyoruz. Pek kolay değil! Dokuz ay boyunca bir canlıyı karında taşımak zorlayıcı bir durum. Bir de hamilelik süresi boyunca karnındaki canlıyı düşünmek…

Dünyaya bir bebek getireceğini öğrenen anne, zaten ilk andan itibaren müthiş bir heyecana kapılır. Bu heyecanı yönetmek oldukça gayret ister. Bazı anneler bu süreci çok kolay bir şekilde atlatır. Bazıları da duygusal açıdan zayıf hisseder. Bu iki durumun görülmesi annelerin psikolojik geçmişi ve davranış biçimleri çok alakalı. Bebeği dokuz ay karnında taşıyan anne doğuma yaklaştıkça kaygı duymaya başlayabilir. Bu çok normaldir aslında. Fakat bu durum aşırıya gittiğinde doğum sonrasında da sendrom gerçekleşir. Bu noktada doğum sonrası sendromuna detaylı bakmakta fayda var.

Nedir Bu Lohusa Sendromu?  

Doğum gerçekleştikten sonra bir hafta içerisinde belirtileri ortaya çıkan bu sendrom, aslında bir depresyon türüdür. Son zamanlarda babalarda görüldüğü de söylenen sendrom annelerdeki yaygınlığıyla bilinir. Anneler doğumdan sonra kendilerini mutsuz ve gergin hissederler. Bu durumların tabii birçok nedeni vardır. Birçok anne bu sendromdan kolayca çıkar. Bazı anneler de iyi olmak için uzman birinden destek almak zorunda kalır.

Lohusa sendromunun birçok belirtisi vardır. Bu belirtiler, kişiden kişiye farklıdır. Bazı anneler belirtilerin tümünü gösterir. Bazıları da belli başlılarını… Lohusa sendromu belirtileri şu şekilde:

  • uykusuzluk,
  • iştah artışı,
  • baş ağrısı,
  • sinirlilik,
  • sıkılma,
  • unutkanlık,
  • bebeğe zarar verme kaygısı…

Tedavi Yöntemi Nedir?

Bebek gelişimi sırasında, özellikle ilk zamanlar annenin varlığı son derece önemli. Bu süreçte annenin sağlıklı olması, bebeğin sağlığının da iyi olmasını sağlar. Mutlu bir anne bebeği de mutlu eder. Üstelik anne psikolojik bakımdan kendini iyi hissederse bebeğin beslenme sürecini de iyi yönetir. Fakat kimi zaman işler istenildiği gibi ilerlemez. Anneler lohusa sendromu ile baş başa kalır. Böyle bir süreci yönetmek için birçok yöntem izlemek gerekir. Özellikle aile üyelerine düşen oldukça fazladır bu dönemde.

Genel itibarıyla lohusa sendromu tedavisi iki farklı şekildedir. Bunlardan ilki kendi kendine iyileşme, ikincisi de uzman birinden destek almak. Aslında çoğu zaman birinciden başarı elde edilemeyince ikincide karar kılınır. Çünkü aslında bu sendrom ailesel ve çevresel faktörlerle çok ilgilidir. Annenin bu sendrom ile başa çıkmasında ailenin çok önemli olduğunu söylemiştik. Peki, annenin sendromdan kurtulması için aile üyeleri ne yapmalı? Aile üyelerinin izleyeceği yöntem şu şekilde sıralanabilir:

  • anneye kendini güvende hissettirme,
  • bebeğin bakımını tek başına anneye bırakmama,
  • annenin sosyal etkinliklere katılmasını sağlama,
  • doğum sonrasında evde huzursuzluk yaratmama,
  • annenin gerginliğini azaltma…

Bir Uzmandan Destek Almak 

Bu sendromu yaşayan annelerin en çok merak ettiği soru: Lohusa sendromu nasıl geçer? Anneyi iyileştirmenin bir yolunun aile huzuru olduğunu belirttik. Diğer yolunun da uzmandan destek alınarak olduğunu… Aile içindeki meseleye değindikten sonra uzman yardımı konusunda da fikir belirtmekte fayda var. Sendrom içinden çıkılamaz, baş edilemez bir hâl alınca bir psikiyatristten yardım almak gerekli. Uzman biri bu sendrom ile başa çıkılmasında çok yardımcı olacaktır.

Bütün bunların yanı sıra sendrom ile alakalı en çok sorulan soru: “Lohusa sendromu ne kadar sürer?” Bu sorunun cevabı kimi anneler için günler, kimileri için haftalar, kimileri içinde aylar olarak verilebilir. İşte bu noktada, belki de uzman desteği belli ediyor kendini. Sendrom uzun bir sürece yayılmışsa ve artık anneyi çok zorluyorsa uzman desteği alınmalıdır.

 

Önemli not: Doktorunuza başvurmadan bu tavsiyeleri uygulamayınız.