Minimalist Mobilyalar

sMinimalist mobilyalardan bahsetmeden önce “Minimalizm” kelimesini biraz açalım. Kısaca  Sadeleşmek veya basitleşmek anlamına gelen minimalizm, hayatın her alanında sadeleşmenin önemini vurgulamaktadır. Minimalist mobilyalar tercihi de yaşamımızda sadeleşmeye götüren önemli bir detaydır.

Minimalizm bir yaşam felsefesidir. Fazlalıklardan ve ruhumuza iyi gelmeyen bütün olaylardan bir arınma durumudur. Fazlalıklardan arınma ve sadeleşmeye doğru yöneldiğimiz minimalizm, hayatımızın her alanında uygulanabilmektedir.

Evimizdeki mobilyalara kadar minimalist seçimler yapar hale geldik. Ev dekorasyonun da sade ve kullanışlı olana doğru yönelmeye başladık.

Minimalist Ev Eşyaları

Sade mobilyalar, evinizi iç açıcı ve aydınlık bir görünüme kavuşturur. Minimalist ev dekorasyonu, ilk olarak 1960’larda Amerika’da ortaya çıkmıştır. Yoğun ve kalabalık duran eşyalar yerine sadeliğe kaçmak, günümüzde birçok insanın yaşam felsefesini veya ilgi alanını oluşturmaya başladı.

Seçeceğiniz mobilya gösterişli değil, sade ve kullanılabilir olmalı, konforsuz ve geniş alan kaplayan eşyalardan kaçınmalısınız.

Eviniz küçükse, ayna kullanımı odaları daha geniş gösterecektir. Evinizin şekline göre ayna modeli tercih etmeniz bütünlük açısından da daha hoş duracaktır.

Salon

Salonunuzda seçeceğiniz mobilyalar tüm alanı kaplamamalıdır. Geniş koltuk takımları seçmek yerine daha minimal bir koltuk takımı seçebilirsiniz. Orta sehpa seçiminde ise dikdörtgen biçiminde sehpa seçimine dikkat etmelisiniz. Büyük sehpa seçimi bütün alanı kaplayacaktır. Bu da alanın daralmasına yol açar. Daha ferah ve konforlu bir alan için geniş olmayan mobilyalar tercih etmelisiniz.

Salonunuzda kullandığınız koltuk takımında, küçük yastıklar tercih edebilirsiniz. Koltuğunuzu açık tonda bir renk seçtiğiniz takdirde üzerine koyacağınız yastıkları daha koyu ton tercihi yapabilirsiniz. Yastıkların koltuklara oranla bir tık daha koyu ton veya desenli olması bütünlük açısından hoş bir görünüm katacaktır.

Salonda parlak ve göz yoran ışıklardan uzak durulmalıdır. Aydınlatma tercihi yaparken; asma lambalar, spot ışıklar, şerit LED’ler veya gizli aydınlatmalar kullanabilirsiniz.

Yatak Odası

Yatak odamıza koyduğumuz mobilyalarla odayı bir hayli daraltırız. Bunun yerine, bir yatak ve ihtiyacınız kadar bir dolap tercihi yeterli olacaktır. İhtiyacınız kadar mobilya seçimi, odanın daha kullanılabilir hale gelmesinde yardımcı olacaktır.

Yatak odasında olmazsa olmaz aynı tercihini ise duvara monte edebileceğiniz şekilde tasarlayabilirsiniz.

Çalışma Odası

Çalışma odanız, belki de günün en çok zamanını geçirdiğiniz alandır. Bu yüzden çalışma odanızı en ferah ve sade bir şekilde tasarlamış olmanız gerekmektedir.

Çalışma odanızda; masa, masa sandalyesi ve kitaplık kullanımı yeterli olacaktır. Kitaplık fazla alan kaplayacağı için, duvara monte edilen kitaplıkları veya ahşaptan tasarlanmış duvara asılan kitap raflarını tercih edebilirsiniz. Çalışma odanız bu sayede daha verimli çalışabileceğiniz bir alana dönüşecektir.

Mutfak

Şüphesiz ki herkes günün bir vaktini mutfakta geçirmektedir. Mutfağın eşyalarla kalabalık bir şekilde dekore edilmiş olması, rahat hareket etmemizi engelleyecektir. Bu yüzden en minimal şekilde tasarlanmış bir mutfak daha işlevsel hale gelecektir.

Mutfak dolaplarını ahşap bir mobilyadan tercih etmeniz daha modern bir hava katacaktır. Ahşap tonları veya açık tonlar mutfak dolabının renginde hoş duracaktır.

Malzeme seçimi yaparken tercihinizi kolay silebileceğiniz bir mobilyadan yana yapın. Bu konu üzerinde hassas davranmalısınız.

Minimalist Mobilyalarda Renk Seçimi

Minimalist mobilya dekorasyonunda genellikle tek tip renk kullanılmaktadır. Genelde hakim olan renkte beyazdır. Beyaz renk, bütüne hakim olsa da açık kahverengi tonları beyaz rengine eşlik etmektedir. Renk konusunda da sadelikten yana tercihler yapılmaktadır.

Renk seçiminde; bej, krem, beyaz ve açık kahve tonları mobilyalarda hakim olmalıdır. Açık renk tonları evinizin atmosferine ferahlık katacaktır.

Minimalist Mobilyalarda Aksesuar Kullanımı

Minimalist ev dekorasyonun da mobilya seçimi gibi aksesuar veya obje kullanımı da sınırlı olmalıdır. Odayı boğmayacak ve fazlalık durmayacak aksesuarlar tercih edilmelidir.

Modernizmle paralel ilerleyen minimalist dekorasyonu da aksesuar seçiminde; sade, düz ve basit olmalıdır. Basit ama zarif duran aksesuar veya objeler evinize modern ve ferah bir hava katacaktır.

Aksesuar tercihinde; aynalar, vazolar, mumlar ve tablolar tercih edebilirsiniz. Aynalar ne kadar geniş olursa odayı da o kadar geniş gösterecektir. Tablo seçimi sanat anlayışı ve zevkinize oranla seçebilirsiniz.

Tablolar asimetrik bir şekilde asılırsa evinize zevkli bir görünüm katar. Evinizin her odasında uygun boyutta tablolar kullanabilirsiniz.

 

Günün temposundan ve gürültüsünden kaçmak için sade bir şekilde tasarlanmış eviniz, size daha huzurlu ve sakin bir hava kazandıracaktır. Evinizde kendinizi huzurlu hissederek, daha verimli ve keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Minimalist ev dekorasyonu gördündüğü gibi zor değildir. Evini baştan tasarlamak isteyen herkes, kendi tarzına uygun minimalist ölçülerde evini dekore edebilir. Sınırlı sayıda mobilya kullanarak modern görünümlü evler tasarlaryabilirsiniz.

Evinizi minimalist tarzda tasarlamanın tam zamanıysa tarzınıza uygun her şey exporgin.comda  “Ev Dekorasyon” kategorisinde!

Evinizi dekore ederken yardımcı bir kaynak, ilham arıyorsanız “Ev Dekorasyon Trendleri” adlı yazı tam size göre! Keyifli okumalar.