Mutfak Aydınlatma Fikirleri

Günümüzde, mutfaklar sadece güzel yemeklerin piştiği alanlar olmaktan çıktığı için mutfak aydınlatma modelleri de arttı. Uzunca sohbet edilecek yemek masalarının kurulduğu, kimi zaman misafirlerin ağırlandığı mutfakların aydınlatılmasında izlenecek yol birçok insan tarafından merak ediliyor. Bu yazımızda sizlerle mutfağınızı doğru aydınlatmanız adına fikirlerimizi paylaşacağız. Yazımızı okuduktan sonra, mutfağınızı aydınlatırken izleyeceğiniz yöntem kafanızda şekillenecektir.

Mutfakların aydınlatılmasında elbette mutfağın aldığı doğal ışık da etkili. Bunun yanı sıra tercih edeceğiniz aydınlatma çeşitleri ile kendi tarzınızı mutfağınıza yansıtabilirsiniz. Mutfağınızı işlevsel bir alana dönüştürerek daha keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bilindiği üzere mutfak gibi alanlar evlerin en tehlikeli alanlarıdır. Kesici ve kırılan eşyalara ev sahipliği yapan mutfakların aydınlatması belki de bu nedenle kritik olarak yorumlanıyor. Siz de mutfağınız için en doğru aydınlatma ürününü seçerek olası kazalarla karşılaşmaktan kurtulabilirsiniz.

Mutfağınızı aydınlatacağınız aydınlatma modelini seçmeden önce dikkate almanız gereken bazı hususlar mevcut. Bu hususlar mutfak gibi birçok elektronik ürüne sahip bir alanı korumak için yardımcınız olacaktır. Dikkate almanız gereken durumlar şu şekilde:

  • elektrik tesisatını göz önüne alarak seçiminizi yapın,
  • aydınlatma ürünlerini ocaktan mümkün oldukça uzak tutun,
  • çalışılan alanları loş bırakmayın,
  • tasarruflu ampuller kullanın,
  • genel aydınlatmanın beyaz olmasına dikkat edin,
  • önce işlevi sonra uyumu dikkate alın.

Aslında mantıklı olan mutfağınızın yapım aşamasında aydınlatma ürünlerini seçmektir. Fakat sonrasında bir değişiklik yapmak istiyorsanız da mutfağınız için uzman birinden yardım almayı ihmal etmeyin. Bu sayede mutfak aydınlatma lambaları yerleştirilirken herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmazsınız.

Amacınızı Belirleyin

Mutfak için aydınlatma ürünü seçmeden evvel amacınızı belirlemelisiniz. Aydınlatmada niçin değişikliğe gidiyorsunuz ya da hangi aydınlatmayı ne için kullanacaksınız. İsteriz ki mutfağımızın da dekorasyonu şık olsun ve yemek pişirirken, sabah kahvesi içerken şık bir ortamda vakit geçirelim. Bunun için de mutfak için aslında en önemli dekorasyon ürünü olan aydınlatma ürünlerine yöneliriz. Fakat bu alanın aydınlatmasını yaparken işlevsel olanı tercih etmekte fayda var.

Yani hangi aydınlatma ürününü seçecek olursanız olun, o ürünün işlevine odaklanın. “Bu aydınlatma çeşidi mutfağımda hangi işlevi görecek?” sorusunu sorun kendinize. İşlev haricinde sadece, mutfağınıza yeni bir atmosfer kazandırmak için de aydınlatmada değişikliğe gidebilirsiniz. Böyle bir hâlde de özellikle lambader gibi aydınlatma ürünleri kullanacaksanız bu modelleri tehlikeli alanlardan uzak tutun. Örneğin ocak ve ocağa yakın alanlar lambader gibi modeller için uygun değildir.

Bildiğiniz gibi üç çeşit aydınlatma metodu bulunuyor. Bu metotlar bölgesel aydınlatma, ortam aydınlatması ve genel aydınlatma olarak sıralanabilir. Örneğin, son yıllarda mutfaklarda çok popüler olan mutfak tezgâhı aydınlatma yöntemi bölgesel aydınlatma türüne örnek gösterilebilir. Mutfak tezgâh aydınlatması yemek pişirirken ya da mutfaktaki herhangi bir işi gerçekleştirirken yardımcı olan yöntemdir. Çalışılan alanın çok daha aydınlık olmasını sağlar.

Tasarruflu Aydınlatma

Birçoğumuz en tasarruflu ampul hangisi ise onu kullanmak isteriz. Bu durum mutfak için de geçerli. Kısa bir araştırma yaptığımızda en masrafsız aydınlatma ürününün LED lambalar olduğu bilgisine ulaşıyoruz. Mutfak LED aydınlatma ürünleri de daha tasarruflu aydınlatma yöntemine sahip olmamızı sağlıyor. Mutfaklar sabahtan akşama kadar vakit geçirdiğimiz ve çok fazla elektronik ürüne sahip alanlar. Hâl böyle olunca bu alanda mümkün olduğunca tasarruflu ürünler kullanmak mantıklı olacaktır.

Bu yazımızda “mutfak aydınlatma nasıl olmalı?” sorusunu cevaplamaya çalıştık. Siz de mutfağınıza yeni bir hava kazandırmak ve bu alanda şık bir dekorasyona imza atmak istiyorsanız yazımızdan faydalanabilirsiniz. Güzel aydınlatılmış, huzurlu ve hoş sohbetlere ev sahipliği yapan mutfaklarsa sahip olmanız dileğiyle!