Neden Pamuklu Ürünler?

Neden pamuklu ürünler sorusunu kendinize hiç sordunuz mu ya da pamuklu ürün kullanımının niçin bu kadar önerildiğini? Bu yazımızda “ev tekstili” eşyaları özelinde neden pamuklu ürünlerin tercih edildiği hakkında bilgiler paylaşacağız. Böylece ülkemizde de üretilen ve Dünya üretimi sıralamasında söz sahibi olduğumuz pamuğu tanıyacağız. Pamuk havludan bornoza, halıdan nevresim takımına kadar pek çok eşyanın üretiminde kullanıyor. Kullandığımız eşyalar %100 pamuk olarak karşımıza çıktığı gibi pamuk destekli diğer kumaşlarla üretilerek de karşımıza çıkıyor.

Pamuk üretimi denildiğinde Dünya’da söz sahibi olan iki ülke aklımıza geliyor. Bu ülkelerden biri Çin diğeri de Hindistan. Sayılı ülkeleri sırasıyla ABD ve Brezilya gibi ülkeler izliyor. Türkiye’de pamuk üretiminde azımsanmayacak bir konumda yerini alıyor. Hâl böyle olunca Türkiye için pamuklu ürünlerin kullanımı daha anlamlı duruma geliyor. Çünkü Türkiye topraklarından elde edilen pamuğun kullanımı ile üretilen ürünleri kullanmak belki biraz da gururumuzu okşuyor.

Pamuklu Kumaşın Özellikleri A

Pamuklu kumaşların en önemli özelliği herkesin vakıf olduğu gibi doğal olması. Doğal yapısı, pamuğu cilde yararlı bir duruma getiriyor. Çünkü pamuklu kumaş hava alan bir özelliği sahip. Bu sayede cilde zarar vermiyor. Özellikle iç çamaşırları için önerilen ilk kumaş türü pamuklu kumaşlardır. Hassas bölgeler ile temas eden iç çamaşırları cilde dost olan pamuklu ürünlerden seçilmeli. Çorap, pijama gibi ürünler de direkt ciltle temas halinde olacağı için pamuklu kumaşları tercih edin.

Yatak odamızda da kullandığımız ürünlerin pamuktan üretilmiş olması elzem. Pamuk yastık, pamuklu nevresim takımları alerji gibi durumları ortadan kaldıracaktır. Doğru nefes almamızı sağlayacak olan pamuklu ev tekstili ürünleri sayesinde yaşam kalitemizi arttırmamız mümkün. Özellikle bebekler için her türlü eşyanın pamuktan üretilmiş olması gerekiyor. Çünkü bebekler yetişkinlere oranla çok daha hassas varlıklardır. Onların ince cildine dost olacak en iyi kumaş türü de pamuktur. Pamuklu bebek kıyafetleri ya da pamuklu bebek battaniyesi gibi bebek ürünleri ile bebeğinizin cildinin zarar görmesine engel olabilirsiniz.

Pamuklu Kumaş Çeşitleri

Pamuktan bahsetmişken pamuklu kumaş çeşitlerine değinmeden geçmemek gerekiyor. Kullanımı her alanda tavsiye edilen pamuklu kumaşlar arasında şu çeşitler bulunuyor:

Poplin: Bu kumaş türü %100 pamuktan meydana geliyor. Özellikle ev tekstilinde kullanımı oldukça yaygın. Hafif ve sağlıklı yapısıyla yaz aylarında kullandığımız kıyafetlerde de sıklıkla rastlanıyor. 

Jarse: Elyaf ve pamuğun birleşiminden meydana gelen bu kumaş türüdür. Esnek ve yumuşak olması sayesinde rahat kullanım imkânı sunan jarse, özellikle giyim sektöründe tercih ediliyor.

Krinkıl: Özellikle perde yapımında etkin olan krinkıl kumaş ütü istemeyen bir kumaş türüdür. Bu kumaşı viskon ve pamuğun karışımı oluşturur. 

Müslin: Anneler ve babaların duymaya çok alışık olduğu bir kumaş türü olan müslin yüzde yüz pamuk olma özelliğine sahiptir. Nefes alan ve hafif yapısı ile müslin kumaş bebekler için vazgeçilmezdir. 

Ev Tekstilinde Pamuğun Önemi

Çevre için güvenilir, kaliteli bir kumaş türü olan pamuk bilindiği üzere ev tekstil ürünlerinde en sık kullanılan kumaş türü. Kişi, ev alışverişini çıkmak istediğinde özellikle ev tekstili ürünü satın almak için çıktığında ilk tercih olarak pamuğa yöneliyor. Bu kumaşa yönelmelerinin asıl nedeninin kumaşın organik bir özelliğe sahip olduğunu biliyoruz. Bunun yanı sıra pamuklu kumaşların uzun yıllar dayandığı yani kaliteli oldukları da göz ardı edilmemesi gereken özellikler arasında.

Pamuklu battaniye, pamuklu nevresim takımı ve pamuklu havluların yanı sıra daha pek çok eşyada pamuğu tercih ediyoruz. Kötü kumaşlardan elde edilen ev tekstili ürünleri satın almak yerine, pamuk gibi bir kumaştan üretilen ürünler almak her bakımdan fayda sağlayacaktır. Evinizde konforlu bir yaşam sürmek istiyorsanız ve tabii sağlıklı siz de seçiminizi pamuklu ürünlerden yana yapabilirsiniz.