Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Saç bakımı kadın erkek herkes için önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Suların kireçli oluşu, hava kirliliği, güneşin zararlı ışınları ve yeterince su içmemek saçları olumsuz etkiliyor. Saydığım faktörlere kötü beslenme ve uyku düzeninin biyoritme uygun olmaması da eklenince saçlarında ve cildinde gerçekten önemli sorunlar başlayabiliyor. Bu sorunların başında saçların cansız olması, parlaklığını yitirmesi ve dökülmesi geliyor.

Saçların kırılıp dökülmesi, çabuk yağlanması veya kuru olması diğer önemli sorunlar olarak herkesin karşısına çıkıyor. Şampuanının saçına uygun olup olmaması, saç kremi kullanma alışkanlığının olmaması ya da yanlış saç kremi kullanıyor olman da saçlarına zarar veriyor olabilir.

Kimyasal saç bakım kürleri, serumları, kimyasal saç boyaları veya perma, röfle gibi ağır reçeteler ve işlemler, güzelleşmek adına olsa da aslında çoğu zaman saçlara zarar veriyor. Saç dökülmesi, saçların kırılması ve saçların canlılığını yitirmesi gibi sorunlar, içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Peki evde saç bakımı nasıldır? Kadın veya erkek saç bakımı nasıl yapılmalıdır? İşte bu soruların yanıtlarını paylaşmak istiyorum.

Saç Bakım Yöntemleri

Saç tipine uygun olarak kullandığın bitkisel şampuan ve kremlerin dışında saçlarına bir iyilik yapıp haftada 1-2 defa saç maskesi uygulayabilirsin. Kuru veya çok yağlı saç tiplerine uygun farklı maskeleri denemen için işte sana bazı öneriler!

Badem Yağı Maskesi

Kırılan, dökülen saçlarını daha canlı hale getirmek istiyorsan haftada en az 1 kez saç diplerine doğal badem yağı uygulayabilirsin. Saç derisini rahatlatan, ölü hücrelerden arındıran ve saçlarını yumuşatan badem yağı, saç bakımı için kullanılacağı gibi dökülen ve azalan kaşlar içinde mucizevi bir doğal kür olarak kabul ediliyor.

Zeytinyağı ve Yumurta Maskesi

Hakiki sızma zeytinyağını ve yumurtanın sarısını iyice çırparak saç derisine ve saçlarına parmaklarınla masaj yapar gibi uygulayabilirsin. Haftada 1 kez kullanacağın maske, evde saç bakımı için ideal kürlerden biri. Çok kuru bir saç yapın varsa maskeyi, haftada 2 kez de uygulayabilirsin. 1 saat saçında beklettikten sonra ölü hücreleri, kepekleri uzaklaştırmak için orta incelikte bir tarakla dikkatlice tarayabilirsin. Sonra da bitkisel bir şampuanla güzelce saçını yıkaman yeterli olacak.

Bal ve Muz Maskesi

Yine doğal ve her zaman kolaylıkla bulabileceğin malzemelerle hazırlayabileceğin bir saç maskesini tavsiye ediyorum. Evde saç bakımı yöntemleri arasında üst sıralara yerleşen ballı muzlu saç maskesi de kolayca hazırlanabiliyor. Saçlarının yoğunluğuna göre 1-2 tane muz ve 1-2 çorba kaşığı bal ile hazırlayabilirsin. Robotta çektirdiğin püre haline gelen muza balı karıştır ve saçına uygula bu kadar basit! Hem saçını canlandıracak hem kepeklerden arındıracak! Erkek saç bakımı için veya kadın saç bakımı için önerdiğim bu doğal maskeleri yapmak kolaydır. Ama için rahat etmiyorsa cilt uzmanına da danışabilirsin.

Kıvırcık Saçların Bakımı

Düz veya dalgalı saçlara bakmak biraz daha kolayken kıvırcık saçlara bakmak biraz daha emek ister. Kıvırcık saçlara sahip bir erkek ya da kadın eğer saçını kısa kesmezse kıvırcıklığı kaybetmez. Katlı saç kesimi de kıvırcık saçlıların uzak durması gereken modellerden. Saçların kıvırcıksa haftada en az iki kez saçlarına zeytinyağı, bal ve Hindistan cevizini karıştırarak hazırlayacağın kürü uygula ve kalın dişli perma tarağı ile saçlarını güzelce tara. Karışım dolaşık yerleri kolayca açacak, saç derisi hava alacak. Boneyle saçını sar ve 1 saat bekle. Sonra saçlarına uygun olarak seçtiğin kaliteli bir şampuanla yıka, işte bu kadar kolay!

Erkekler İçin Saç Bakım Önerileri

Erkeklerde saç dökülmesi en sık rastlanan sorunlardan biri. Kalıtımsal ve çevresel sebepler sorunun ortaya çıkmasında etkili oluyor. Günlük yaşamdaki koşuşturma, okul veya iş stresi de cilde ve saçlara zarar veriyor. Bol su içmek, dengeli ve doğru öğün çok önemli. Ancak yine de bazı küçük önlemlerle saç dökülmesi ya da kepek oluşumu azaltılabilir. Doğal yağlar; badem yağı, Hindistan cevizi yağı, aloa vera yağı, argan yağı erkek saç bakımı için kullanılabilir. Saç derisindeki sivilce, akne, kuruluk sorunları için bu yağları saç derisine uygulamak çok faydalı olacaktır. Kepeği yok eden yağlar, kuruluğu da azaltır dolayısıyla saçları güçlendirip saç dökülmesini önlemede yardımcı olabilir.

Önerdiğim saç bakım yöntemleri arasında sağlığa aykırı herhangi bir ürün olmamasına rağmen eğer saçlarında çok önemli sorunlar varsa öncelikle cilt uzmanına danışmanı da tavsiye ederim. Çünkü bazı saç sorunlarının altında demir eksikliği, vitamin eksikliği gibi sebepler yatıyor olabilir.