Yatak Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli? Yatak Seçimi Nasıl Olmalı

Yatak Seçimi Yaparken Bunları Atlamayın

Yatak seçimi hem fiziksel hem de ruhsal açıdan çok önemlidir. Çünkü sağlıklı, zinde ve enerjik bir hayatın, kaliteli bir uykudan geçtiğini biliyoruz. Peki, kaliteli ve konforlu bir uyku için yatak seçimi nasıl olmalıdır? Kesintisiz ve ağrılardan uzak bir uyku için yataklar oldukça önem taşır. Sırt, boyun ve bel ağrılarından, alerjilere kadar insan sağlığını pek çok açıdan etkiler. Bu nedenle doğru bir seçim önemlidir. Ağrı ve çeşitli sorunlarınızı en aza indirmek için doğru yatak seçimi yapmanın püf noktalarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Seçimi

Doğru yatak seçimi yaparken sadece kullanılan materyal değil, aynı zamanda hangi pozisyonda yattığınızı da önemlidir. Vücudun bazı bölgeleri omurga hizasını korumak için daha fazla desteğe ihtiyaç duyar. Bu ihtiyaç ise uyku pozisyonuna göre değişkenlik gösterir. Bu sebeple uyku pozisyonuna uygun bir yatak seçerek konfor sağlayabilir, ağrı ve sızılardan kaçınabilirsiniz.

Yüzüstü Uyku Pozisyonunda Uyuyanlar İçin: Yüzüstü uyuyan kişiler bel omurgasına daha fazla baskı uygular. Bu nedenle omurganın genel yapısını U şeklinden uzak tutmaya yarayan sert yatakların tercih edilmesi faydalı olacaktır. Bununla birlikte yatağın kumaşının terletmeyen özelliklere sahip olması gerekmektedir.

Sırtüstü Uyku Pozisyonunda Uyuyanlar İçin: Sırtüstü pozisyonda uyurken, en büyük baskı bel bölgesine uygulanır. Bir yatak çok yumuşak ise, gövde bölümü sırtın üstü ve gövdenin altına göre daha derine batabilmektedir. Bu nedenle U şeklini alan vücut, sırt ve bel bölgelerinde gerginliğe neden olmaktadır. Sonuç olarak, sırtüstü uyuyanların hafif ila orta derecede şekillenebilen orta sert yatak seçmeleri yararlı olur.

Yan Uyku Pozisyonunda Uyuyanlar İçin: Vücudun omuz ve kalça gibi geniş bölgelerinde keskin basınç noktaları vardır. Çok yumuşak bir yatakta bu noktalara doğru baskı yapılmadığı için doğal omurga şeklinde bozulmalar oluşabilmektedir. Diğer yandan, sert yataklar ise gereğinden fazla baskı yaptığı için tam tersi bir etki yapar. Yana dönerek uyuyorsanız, orta yumuşak ila orta sert özelliğinde bir yatak seçimi işinizi görecektir.

Sırt Ağrısı için Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

Yaşlanma, kas yaralanması, sinir sıkışması ve skolyoza bağlı olarak gelişen sırt ağrıları çoğu zaman yanlış yatak seçiminden kaynaklanmaktadır. Özellikle omurga eğriliği ile ortaya çıkan skolyoz için orta sertlikteki ortopedik veya visco yataklar tercih edilmelidir. Yataklar, skolyozu tedavi etmese de uygun desteği oluşturarak omurga eğriliğinden kaynaklanan ağrıların azaltılmasını sağlar. Sırt ağrısı, fıtık gibi nedenlerden ötürü yaptığınız yatak seçimi, ağrıların doğasını da gözetmelidir .

Kısa süreli ve aniden ortaya çıkan sırt ağrılarını, rahatlatmak için uyku pozisyonunuzu ayarlamak ve ekstra yastık kullanmak yeterlidir. Kronik sırt ağrılarında ise yatak seçimi daha büyük önem taşır. Bu durumda çok sert veya çok yumuşak yataklardan kaçınmalısınız. Sırt ağrısı her insanda farklı neden ve etkilerden ötürü ortaya çıkar. Bu rahatsızlığın ileri seviyelere taşınmasını önlemek için yatak seçiminde fizik tedavi uzmanı veya ortopedist tavsiyesi almak da yararlı olacaktır.

Bel Ağrısı için Yatak Seçimi Nasıl Olmalı?

Bel ağrısı en yaygın sırt problemleri arasında yer alır. Belin alt bölgesindeki beş omurgayı etkileyen bu sorunla başa edebilmek için uygun bir yatak seçimi yapmak gereklidir. Özellikle bel fıtığı olanlar için yatak seçerken her bir detaya bakmak önemlidir. Bu rahatsızlık kaslara ve omurganın kendisine zarar verebilecek bir nitelikte olduğu için uyku pozisyonuna göre tercih yapabilirsiniz. Çünkü bel için kötü bir pozisyonda uyumak şiddetli ağrılara sebep olmaktadır. Çeşitli bel ağrılarınızdan, genetik problemlerinizden kurtulmak ve daha konforlu bir uyku için exporgin.com’u ziyaret edin. Ev ve yaşam kategorisinde istediğiniz yatağa sahip olabilirsiniz.