Cilt Bakım Rutinleri: Sağlıklı ve Parlak Bir Cilt İçin Temel Adımlar

Cilt bakım rutini sağlamak sadece görünüşünüzü değiştirmez, aynı zamanda cilt yapınıza iyi bakmanızı sağlar. Böylece hem fiziksel hem de psikolojik olarak iyi hissetmenize yardımcı olur. Bu nedenle cilt bakımında devamlılık ve doğru rutin oldukça önemdir. Cilt bakım rutininizi, sabah ve gece için ayrı bir şekilde yapmanız da cilt sağlığı için dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Çünkü vücut, gündüz farklı gece farklı hormonlar üretir. Hem kendinize hem de cildinize doğru bakım göstermeniz uzun vadede kendinize yaptığınız en güzel iyiliktir. Hem güzel bir cilde sahip olmak, hem de yaşlanmayı önlemek için kimyasal ürünlerden uzak durunuz. Özellikle de organik ürünler kullanmanız faydanıza olacaktır. Markalar, farklı cilt tiplerine uygun olan ürünler üretir. Kendi cilt tipinize göre bakım ürünlerini seçerek cilt bakım rutininize başlayabilirsiniz.

cilt bakım rutini

Cilt Bakım Rutini Nedir? Nasıl Olmalıdır?

Cilt bakım rutini, cildine ve cilt problemlerine yönelik ürünleri doğru ve düzenli uygulamaktır. Sabah ve akşam cildi temizlemek, serum uygulamak, nemlendirmek ve güneş kremi sürmek gibi adımları her gün düzenli bir şekilde uygulamak, bir cilt bakım rutininin olması demektir.

Cildin ihtiyacı olan en önemli detay, temizlik ve nemlendirmedir. Bununla birlikte cilt bakım rutinim nasıl olmalı diye araştırıyorsanız, sizin için adım adım bir içerik hazırladık. Cilt temizleme ve nemlendirmeyi alışkanlık haline getirdikten sonra, kendin için en doğru cilt bakım rutinini yakalayabilir, daha parlak ve sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz.

cilt bakım rutini

1. Cilt temizliği

Cilt bakımı yaparken, öncelikle cildini makyajdan ve kirden arındır. Eğer kullandığın cilt bakım ürünlerinin fayda sağlamasını istiyorsan, cildini tamamen temizlemen gerekir. Yüz temizleyicisini hem sabah hem de akşam kullanman yararına olacaktır. Eğer makyaj yapıyorsan, yağ bazlı makyaj temizleyicileri veya micellar suyu ile makyajını temizleyebilirsin.

Makyaj yapmasan da cildini akşamları temizlemen gerektiğini aklından çıkarmamalısın. Gün içinde çevresel faktörler nedeniyle cildinde biriken kirleri ve cildin ürettiği yağ kirliliğini cildinden arındırmak için cildine uygun bir yüz temizleme jeli tercih etmelisin. Akşamları cildini bu rutinde temizleyerek gün boyu biriken kirlerden kurtulabilirsin. Eğer kuru bir cildin varsa, köpük formdaki temizleyicileri, karma ve yağı cilde sahipsen de jel formdaki temizleyicileri kullanabilirsin.

cilt bakım rutini

2. Tonik Kullanımı

Eğer cildinin tamamen temizlenmesini ve üzerine uygulayacağın bakım ürünlerini daha etkili olmasını istiyorsan, cildini temizledikten sonra tonik uygulaman yararlı olacaktır. Özellikle yağlı bir cildin varsa, geniş gözeneklerinin sıkılaşması için kalan kalıntıları mutlaka temizlemelisin. Bunun için alkol içermeyen tonikleri kullanabilirsin. Eğer kuru cildin varsa, cildine parlaklık ve yumuşaklık katacak, cildini besleyecek bir tonik tercih etmen fayda sağlayacaktır. Hassas bir cilde sahipsen, cildini temizledikten sonra oluşan rahatsızlık hissini ve kızarıklığı, hassas ciltlere uygun bir tonik ve kremlerle yatıştırabilirsin.

cilt bakım rutini

3. Amaç Odaklı bakım

Hepimizin cilt tipi ve ihtiyaçları farklılık gösterir. Akne, cilt lekeleri, kızarıklıklar, döküntüler  ve bunun gibi diğer cilt sorunları, kişiye göre değişkenlik gösterir. Cilt bakımında da düzenli ve doğru bir şekilde, bu cilt problemlerine yönelik, bölgesel bakımlar yapmalısın. Hedefe yönelik bu bakımları, cildini tamamen temizledikten sonra uygulayarak çok daha etkili sonuçlar elde edebilirsin. Tonik adımından sonra, ani çıkan sivilcelerin için sivilce kremi, cilt lekelerin için serumları, kırışıklık ve ince çizgiler için ise kırışıklık kremini kullanabilirsin.