Erkeklerde Saç Dökülmesinin Sebepleri ve Çözümleri

Erkeklerde saç dökülmesi konusunu açmadan önce saç dökülmesinin ortaya çıkma nedenlerini belirtmekte fayda var.  Hormonal durumlar, kıl gelişiminin tamamlanmaması, besin eksikliği, genetik faktörler, stres ve deri hastalıkları neticesinde ortaya çıkan saç kaybına saç dökülmesi adı verilir. Aslında saç dökülmesi normal bir durumdur. Hepimiz genel olarak günde yüz tel saçımızı kaybediyoruz. Fakat bunun üzerine çıkan saç dökülmesi ciddi sıkıntılara yol açabiliyor.

Erkeklerde saç dökülmesi nedenleri nelerdir?” sorusunu soranlar için birçok cevap var. Genel hatlarıyla saç dökülmesi nedenlerini iki başlık altında belirtebiliriz. Bunlardan biri iç etkenler, diğeri de dış etkenler. Şimdi bu etkenleri neler olduğunu açıklayalım.

Saç Dökülmesine Neden Olan İç Etkenler

Saç dökülmesine neden olan iç etkenler arasında öncelikle genetik faktörler yer alır. Sonrasında kötü beslenme alışkanlıkları, hormonal problemler, iç hastalıklar ve deri problemleri gibi durumlar takip eder bu etkenleri. İç etkenlerin önüne geçmek doğal olarak dış etkenlerin önüne geçmek kadar kolay değildir. Bilmek gerekir ki bu etkenlerin arasında yer alan ve belki de saç dökülmesi problemi yaşayanları en çok etkileyen genetik faktörler daha çok erkeklerde görülür. İç etkenler arasında düzeltmesi en kolay olan kötü beslenme alışkanlıklarıdır.

Saç Dökülmesine Neden Olan Dış Etkenler

Aslında saç dökülmesi erkek ya da kadın ayrılmaksızın görülebilir. Fakat daha çok erkeklerde rastlarız saç dökülmesine. Saç dökülmesine neden olan  etkenlerin ikiye ayrıldığını belirtmiştik. İç etkenleri de açıklamıştık. Şimdi, saç dökülmesine neden olan dış etkenlere göz atalım. Erkeklerde saç dökülmesine neden olan dış etkenler arasında kozmetik etkenler, stres ve depresyon gibi etkenler bulunuyor.

Saç Dökülme Oranı Neden Erkeklerde Daha Fazla?

Saç dökülmesinin kadınlara oranla erkeklerde daha sık görüldüğünü belirtmiştik. Erkeklerde saç dökülmesinin daha sık görülmesinin nedeni 5 Alfa Redüktaz denen enzimin erkeklerde çok daha yüksek değerlerde olmasıdır. Bu enzim, saç dökülmesine yol açan bir enzimdir. Bahsedilen enzim, testosteron hormonunu Dihidrotestosteron’a dönüştürmeye yarar. Dihidrotestosteron, saç köklerinin küçülmesine neden olur. Saç dökülmesinin erkeklerde daha sık görülmesinin nedeni budur.

Erkeklerde Saç Dökülmesine Karşı Çözümler

Saç dökülmesini önlemek için birçok yöntem mevcut. Bu yöntemler arasında A, B ve C vitaminleri bakımından zengin besinler tüketmek, saçları ne çok soğuk ne de çok sıcak suya maruz bırakmamak, saç şekillendirmek için kullanılan yıpratıcı etkiler yaratan işlemlerden uzak durmak, saç bakımı yapmak (koparak dökülmeleri önlemek için) ve saç tipinizi tanıyarak buna göre ürünler kullanmak yer alıyor. Haricinde saç dökülmesi için vitamin çeşitleri tüketmek de saç dökülmesinin önüne geçmenizde yardımcıdır. Ayrıca uykunuzu düzenli tutmanızda saç dökülmesine karşı alacağınız önlemler arasında yer alır. Düzenli bir uyku hücrelerin yenilenmesine ve canlanmasına fayda sağlayacaktır. Bu sayede saç derinizdeki hücrelerde güçlü kalacaktır.

Son zamanlarda saç dökülmesini önlemek için geliştirilen şampuanlar oldukça çeşitli. Saç derinize ve tipinize uygun olan, organik şampuanlardan edinerek saç dökülmesi ile savaşabilirsiniz. Saç dökülmesine karşı şampuan çeşitleri için saç dökülmenizi en aza indirebilirsiniz. Tabii bu noktada yapmanız gerekenler düzenli kullanım ve saç bakımı. Saç dökülmesi kimsenin karşılaşmak istemeyeceği bir problem. Saçlarınızın dökülmemesi ve sağlıklı kalabilmesi adına uygulayacağınız pek çok yöntem var. Eğer saçlarınıza düzenli bakım yaparsanız, beslenmenizi saç dökülmeniz ile başa çıkmak için şekillendirirseniz siz de saç dökülmesinin önüne geçebilirsiniz.

Eğer kendi yöntemlerinizle saç dökülmesi probleminizi çözemiyorsanız bir uzmana da başvurabilirsiniz. Uzmanların verdiği tavsiyeler ve tedavi yöntemleri ile sağlıklı ve gür saçlara kavuşabilirsiniz.