Halı Seçiminde Dikkat Edilecek Faktörler, Halı Seçimi ve Fazlası

Halı Seçiminde Dikkat Edilecek Faktörler

Halı seçimi her ev dekorasyonu için oldukça önem taşır. Ev dekorasyonunun en önemli faktörlerden biri olan halıların seçimi oldukça önemlidir. Odanıza ve mobilyalarınıza uygun bir halı evin havasını değiştirir. Halı seçiminde renk uyumu, desen seçimi, iplik özellikleri ve maliyeti gibi pek çok detaya dikkat etmek gerekir. Halı seçimini en sona bırakıp, önce mobilya ve perdelerinizi almanız doğru seçim olacaktır. Çünkü seçtiğiniz halıyı mobilyalarınıza uydurmak daha kolay olacaktır.

Halı Seçimi Stilinizi Yansıtır

Seçtiğiniz bir halı koltuk ve perdeler ile uyumu yakaladığında harika bir tamamlayıcı olur. Halının eve verdiği güzellik halı seçiminin en doğru şekilde yapılması ile sağlanacaktır. Bu nedenle halı alırken nelere dikkat etmeli, bunu çok iyi bilip halı seçimini özenle yapmak gerekir. Seçerken sadece, evinize katacağı güzelliğe bakmayınız. Aynı zamanda, iplik ve dokuması gibi teknik özelliklerine de dikkat etmeniz önemlidir. Halının rahatlığı ve kolay temizlenebilir olması da işinize kolaylaştırır.

Halı Seçimi Nasıl Olmalıdır

Halı satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlarından biri halının iplik özelliğidir. Halılar polyester, akrilik, naylon, yün, pamuklu ve polipropilen gibi materyallerden üretilir. Örneğin poliplopiren dış mekânlar için ideal bir halı iken polyester iç mekânlar için uygundur. Çocuk odasında yün ya da pamuklu bir halı seçmeniz daha uygundur. Mutfak için ise kolay temizlenen polyester halı seçmeniz isabet olacaktır.

Halı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Öncelikle halı alırken ihtiyaçlarınızı çok iyi belirlemelisiniz. Dikkat edilecek önemli bir unsur, halının hangi odada kullanılacağıdır. Her odanın halısı farklı özelliklerde olduğundan, önce halının kullanım alanını belirlemelisiniz. Örneğin bir salon halısı genellikle çok daha ağır renk ve desenler içeri. Fakat mutfak halısı daha kolay temizlenebilir ve canlı renk ve desende olması uygundur. Çocuk odaları için ise, halının daha hijyenik ve yumuşak olması önem taşır. Kullanım alanını belirledikten sonra renk seçimine karar verin. Halının rengi, odadaki diğer eşyaların renklerine uyum sağlamalıdır.

Halı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler

Halı seçerken hem kaliteli olmalı hem de evinizin ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Aynı zamanda, stilinizi yansıtan evinizin havasını değiştiren özellikte olmalıdır. Halının kalitesini ve özelliklerini belirleyen dikkat edilmesi gereken önemli unsur vardır. Bu unsurlar; ipliğin cinsi, dokumanın sıklık düzeyi ve hav yüksekliği, kolay temizlenmesi gibi teknik unsurlardır.

Kullanılan İpliğin Cinsi

Halının kalitesini ve niteliklerini belirleyen önemli unsurlardan olan ipliğin cinsine dikkat etmek gerekmektedir. İplik cinsleri; yünden yapılmış olanlar, akrilik ipten yapılmış olanlar, polypropilen ip çeşidi ve polyester ip çeşidi ile yapılan ipliklerdir. Kullanılan mekana uygun da iplik seçimi önem taşır. Bu, halının çok daha uzun bir süre kullanılmasını sağlayacaktır.

Kullanılan İpliğin Sıklığı

Halının kalitesini belirleyen bir başka faktör, kullanılan ipliklerin sıklığıdır. İplik sıklığı halının ne kadar dayanıklılığı olduğunu göstermektedir. Bununla beraber, halının dokuma sıklığı arttıkça dayanıklılığı da artmaktadır. Sık dokunmuş bir halı diğer halılara oranla zeminde daha zor kayar. Bu da sık dokunan halının daha avantajlı olduğunu göstermektedir.

Hav Yüksekliği

Hav yüksekliği, halının kalitesini ve özelliğini belirleyen diğer önemli bir faktördür. Bu yüksekliğine göre halının vermiş olduğu his de değişkenlik gösterir. Hav yüksekliği, kullanılacak mekâna uygun olarak seçilmelidir. Bununla beraber, genel olarak halı seçiminde dokuma sıklık düzeyi yüksek, yumuşak dokulu ve parlak olan halıları seçmeniz yararınıza olacaktır. Siz de en kaliteli ve zevkinize uygun halıları seçmek için exporgin.com’a göz atabilirsiniz. Özel tasarımlara sahip halı ve kilim çeşitleri exporgin.com’da.