Akne Nasıl Geçer?

Akne nasıl geçer, diye merak edenler için en iyi yöntemleri derledik. Akne ya da halk ağzında çoğunlukla kullanıldığı adıyla sivilce cildimizin sebum adı verilen orta tabakasındadır. Yağ salgılayan kanalların tıkanması sonucunda oluşan çeşitli şişkinlikler ya da bakteriyel enfeksiyonlara verilen isimdir. Cildimiz kendini korumak ve kurumayı engellemek amacıyla yağ salgılar ancak bazen bu yağ dengesi bozulabilir ve artan yağ salgılanması sonucu gözeneklerin tıkanmasıyla siyah noktalar oluşur. Komeodon da denilen siyah noktalar bazen bakteriler ile enfekte olur. Bunun sonucunda da ağrılı, kabarık, kırmızı ve iltihaplı şişlikler oluşmasına sebebiyet verebilirler. Genellikle kendi kendine kuruma eğilim gösteren ufak sivilceler dışında bazen büyük boyutlu sivilceler de meydana gelebileceği gibi ciltte iz de bırakabilirler.

Çoğunlukla ergenlik ve gençlik çağlarında akne problemleri baş gösterir ve bazen kırklı yaşlara kadar uzayan bir dönem boyunca kişide problemler çıkarabilir. Yüz ve yanak bölgesinde, sırt, göğüs bölgesinde ve kollarda daha sık kendini gösterebilir. İşte bu noktada “Akne nasıl geçer?” sorusu  karşımıza çıkar. Erkekler kadınlara göre akne problemine daha yatkındır. Bebeklerde de iyi huylu akne tipi de ortaya çıkma ihtimali var.

Sivilce oluşumuna sebep olan en büyük etkenlerin başında genetik faktörler gelir. Beslenme alışkanlıkları, çevresel etkenler ve elbette hormonsal etkilerin de etkisi yadsınamaz. Anne ya da babada akne görülmüş olması çocuklarda görülme oranına etki eder. Bazı akne problemi yaşayan hastalarda testosteron hormonunun kadın ya da erkek fark etmeksizin normalden daha yüksek olduğu görülmüş, bazı hastalardaysa normal seviyelerde olmasına rağmen yağ hücrelerinin testosteron ile etkileşiminin daha fazla olduğu görülmüştür. Akne problemlerinin ortaya çıkmasında etkili olan bir diğer durum ise hormon tedavisinde kullanılan bazı ilaçların vücudun dengesini bozması olarak ortaya çıkar. Genel olarak cildin yağ dengesini bozan durumlar akne problemlerinin ortaya çıkmasında etkilidir. Beslenme ve ciltte kullanılan kalitesiz ürünlerin etkisi oldukça fazla olacaktır.

Akne Kremleri

Cildini dermatoloğunun senin için seçtiği temizleyici solüsyon ya da cilt köpüğü ile iyice temizledikten sonra akne kremini belirtildiği gibi kullanmalısın. Yüz temizliğini günde iki kere aksatmadan yapmalısın. Akne tedavisi döneminde yalnızca yüz için özel olarak formüle edilmiş temizleyici jel ve köpükler kullanmalı, doktorun tavsiye etmedikçe nemlendirici kremlerden uzak durmalısın. Bazı ciltler aşırı kurur. Böyle bir sorun yaşıyorsan hassas ciltler için nemlendirme ürünlerinden faydalan. Bu tür nemlendiriciler iz oluşumunun önüne geçer. Görüntü problemini ortadan kaldırır. Akne izlerine karşı korunma amaçlı yağsız ve yüksek koruyuculuğa sahip güneş kremleri kullanmalısın.

Yağ bezlerini baskılayarak yeni siyah nokta ve akne oluşumunun önüne geçen bazı ilaçlar da var. Bu tür ilaçları da doktorunun yönlendirmesiyle kullanabilirsin. Akne bandı da sivilceleri önleme konusunda acil durum çözümü olarak kullanılabilir.

Akne Tedavisi

Ağızdan alınan Retinoid adı verilen bu ilaçlar ve akne kremi sadece dermatolog kontrolünde ve reçete edildiği şekilde kullanılmalıdır. Cildin bozulan yağ dengesinin toparlanması için akne temizleyici özel solüsyonlar kullanılarak derinlemesine temizlik yapılmalıdır. Aynı zamanda enfekte olmuş iltihaplı akne tedavisinde antibiyotikler de etkindir.

Önerimizdir: Sivilcelerini asla sıkma. Bakteri enfeksiyonlarıyla karşılaşmamak için elini yüzüne sürmekten uzak dur. Cildini kurallara uygun temizle , havlu yerine kağıt havlu kullan ve yastık kılıflarını günlük olarak değiştir. Bu şekilde enfeksiyonların önüne geçebilirsin.

Akne ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Genç kızlarda bazen erkek tipi tüyler, tip 2 diyabet, adet düzensizliği ve yumurtalık kistleri ile beraber var olur. Bu sebeple akne tanısının konulması oldukça önemlidir ve altında yatan sebepler araştırılmalıdır. “Akne nasıl geçer?” sorusu ile başlayan süreçte, bu tür vakalarda hormon seviyeleri kontrol edilerek altta yatan sebep bulunarak tedaviye başlanmalıdır.

Akne aynı zamanda ciltte bıraktığı izler sebebiyle ve genel görünümü bozduğu için gençlik çağında psikolojik olarak oldukça yıkıcıdır. Sadece kozmetik bir problem olarak görülmemeli ve incelikle ele alınmalıdır. Hastanın psikolojik olarak destek alması tedavi sürecinin daha sağlıklı ve sorunsuz geçmesi açısından önem taşıyacaktır. Cilt doktorları da tedavi sonrasında tavsiyeler verir. Bunlar arasında lazer peeling, dermaroller, mikrodermabrazyon ve kimyasal peeling yer alır. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce doktorunla görüşmeli ve mutlaka tavsiyelerine kulak vermelisin.