Akvaryum Temizliği Nasıl Olmalıdır?

Her canlının temiz ve sağlıklı bir ortamda yaşamını devam ettirmesi gerekmektedir. Evde beslenebilen balıkların da sağlıkları açısından yaşam alanları olan akvaryumun da temizliği son derece önemlidir. Suyu kirlenen ve bulanıklaşan akvaryumda, balık strese girer ve durgunlaşmaya başlar. Balığın kendisini doğal yaşam alanında hissetmesi için düzenli bir şekilde akvaryum temizliği yapılması gerekmektedir.

Düzenli bir şekilde yapılan akvaryum temizliği, suyun daha uzun bir süre temiz kalmasını sağlayacaktır. Su ne kadar berrak ve temiz olursa balıklar da kendilerini doğal ortamında hissedecektir.

Akvaryum temizliği periyodik bir şekilde yapılmalıdır. Günlük, haftalık ve aylık olarak bir periyot düzeni oluşturabilirsiniz. Bu periyot akvaryum büyüklüğü ve akvaryumun içindeki canlı sayısına göre değişiklik gösterebilir. Düzenli bir şekilde takip edilen bu periyot, akvaryumda beslediğiniz canlıların daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine olanak sağlayacaktır.

En ufak bir kirlilik bile balıkların kendilerini huzursuz hissetmesine neden olacaktır. Kendini huzursuz hisseden balık, doğal yaşam alanından soyutlanmış hissedecektir. Daha canlı, temiz ve berrak bir doğal yaşam alanı yaratmak için akvaryum temizliği önemli bir konudur.

Akvaryum Bakımı

Akvaryum bakımı, içerisinde yaşayan canlılar için gerekli bir ihtiyaçtır. Balıkların besin ihtiyacı kadar akvaryum bakımı da hassas bir konudur. Balıklara fazla yem verdiğiniz takdirde canlının yaşamı son bulabilir. Akvaryumun da her zaman temiz olması bu kadar hassas bir konudur.

Balıklarınızın günlük yem ihtiyaçlarını karşılarken, akvaryum suyu da istemsiz olarak kirlenecektir. Bu nedenle yem artıklarının da temizlik sırasında küçük bir kepçe yardımıyla alınması gerekmektedir.

Akvaryum bakımında ilk önce balıkları su dolu başka bir akvaryuma taşımalısınız. Balıkları dikkatli şekilde başka bir akvaryuma taşıdıktan sonra, su değişimi yaparken mutlaka prize takılı olan ısıtıcıların fişlerini çekmelisiniz.

Isıtıcıların fişlerini çektikten sonra, akvaryumun kirli suyunu boşaltmalısınız. Kirli suyu tamamen dökmek yerine başka bir kaba eski sudan bir miktar ayırmalısınız. Çünkü yeni koyacağınız suya balıklar zor alışabilir, kendilerini farklı bir ortamda hissederek, huzursuz ve gergin olacaklardır. Yeni temizlenen akvaryum suyunda kendilerini rahat hissetmelidirler.

Eski suyu tamamen dökmek yerine bir miktar başka bir kaba ayırarak, akvaryum temizliğinden sonra yeni suyun içerisinde kullanabilirsiniz. Eski suyu bu şekilde kullanmanız, balıkların yeni suda kendilerini yabancı hissetmemesine olanak sağlarken, eski suda olan yararlı bakterileri de balıklarınız için kullanmış olursunuz. Akvaryum için zararlı olan nitrat seviyesini yararlı bakteriler dengede tutmaktadır.

Akvaryum içinde su fitresi kullanmanız, akvaryum temizliğinde size kolaylık sağlayacaktır. Her yemleme sonrası su, bir miktar da olsa kirlenecektir. Balıkların kendi doğal atıkları da suyu daha çok kirleterek suyu bulanıklaştıracaktır. Akvaryum içerisinden alamadığımız bu küçük artıklar, su filtresi sayesinde temizlenmektedir. Akvaryum bakımı sırasında düzenli olarak su fitresini de mutlaka temizlenmelidir.

Akvaryumda kullandığınız ışıklandırma da önemli bir detaydır. Yeteri kadar ışık miktarı kullanmalısınız. Fazla ışık miktarı yosunlaşmayı arttıracağı gibi aşırı yosunlaşmada suyun kirlenme hızını arttıracaktır. Balık da böyle bir ortamda kendisini huzursuz hissedecektir.

Akvaryum Bakımında Periyodik Düzen 

Akvaryum bakımı gözünüzde büyüttüğünüz kadar zor bir işlem değildir. Belirli bir periyotla bakım zamanını ayarladığınız takdirde temizlik işlemi çok da zor olmayacaktır. Akvaryum bakımını bir periyota göre oluşturmanız, suyun daha uzun sürede kirlenmesine olanak sağlayarak balıklarınız daha sağlıklı bir ortamda yaşayacaktır.

Günlük Akvaryum Bakımı

Akvaryumun düzenli olarak temizlenmesi balıkların sağlığı açısından önemlidir. Temizlik işlemi sırasında balıkların strese girmemesine özen göstermelisiniz. Balıklara şok etkisi yaratacak hareketlerden kaçınmalısınız.

Akvaryumunuzun büyüklüğüne ve içerisinde yaşayan balık sayısına göre, akvaryum bakımını günlük olarak da yapabilirsiniz. Akvaryumun suyunu boşalttıktan sonra, ilk olarak akvaryum camında oluşan yosunları temizleyerek başlayabilirsiniz.

Akvaryum bakımında su sıcaklığı da önemli bir konudur. Yeni değiştirilen suda balıkların üşümemesi için su ısısını oda sıcaklığında ayarlamalısınız. Termometre yardımıyla su sıcaklığını ayarlayabilirsiniz. İdeal olan oda sıcaklığında balıklar kendilerini doğal ortamlarında hissedecektir.

Su değişimi yapıldıktan sonra mutlaka filtre temizliği de yapılmalıdır. Her işlemde yapılması önerilen filtre temizliği, süzgeçle alamadığınız küçük kir atıklarını temizlemede yardımcı olacaktır.

Gerekenden fazla yemleme yapılması hem balıklara zarar verecek hem de suyun çabuk kirlenmesine sebep olacaktır.

Günlük akvaryum bakımında, akvaryumun dibine düşen minik yem atıklarını, balıkların kendi doğal atıklarını minik bir kepçe yardımıyla temizleyebilirsiniz. Minik atıkları temizlerken dip süpürgesi de kullanabilirsiniz.

Dış filtrenin süngerini düzenli olarak değiştirmesiniz balıkların hijyeni açısından daha sağlıklı olacaktır.

Haftalık Akvaryum Bakımı

Akvaryum temizliğinde periyodik bir şekilde bakı  takvimi oluşturmanız sizin için daha avantajlı olacaktır.

Haftalık kontrollerde suyun sıcaklığı mutlaka kontrol edilmelidir. Haftalık kontroller yapılarak, bakımı yapılması gereken ekipmanları temizlemeniz veya değiştirmeniz gerekmektedir.

Akvaryum temizliği sonrası yeni koyulan suyun ısısı ölçülmelidir. Suyun ısısı ideal oda sıcaklığında olmalıdır. Suyun sıcaklığını dengeli ayarlayamazsanız balıklarınız yeni suda üşüyecektir. Balıkların uzun süre üşümeleri hastalanmalarına neden olacaktır. Onlara şok etkisi yaratmadan suyun ısısını iyi ayarladığınız takdirde yeni suya koymalısınız.

Akvaryum içerisindeki aksesuarların ve kullanılan malzemelerin  de haftalık olarak bakımları yapılmalıdır.

Akvaryum Bakımı

Aylık Akvaryum Bakımı

Akvaryum bakımını aylık periyotlar şeklinde yapmanız suyun fazla kirlenmesine neden olabilir ancak bazı akvaryum malzemelerini aylık olarak temizleyebilirsiniz. Aylık olarak temizlenen malzemeler genellikle, iç ve dış filtrelerdir.

Bakım periyodunuz, akvaryum büyüklüğüne ya da içerisinde yaşayan canlı sayısına göre değişkenlik göstermektedir.

Akvaryum bakımını aylık olarak planladıysanız, camlarda oluşan yosunları daha kısa aralıklarla temizlemelisiniz. Camlarda ve akvaryumda kullanılan aksesuarlarda oluşan yosunlar balıkları bir süre sonra rahatsız edecektir.

Akvaryum Bakımı Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Akvaryum bakımı, akvaryum büyüklüğüne, akvaryum tankının büyüklüğüne, içerisindeki aksesuar kullanımına ve yaşayan canlı sayısına göre değişmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi akvaryumunuza göre bu periyodu siz ayarlayabilirsiniz. Balıklarınızın sağlıklı bir alanda yaşamlarını devam ettirmeleri için en ideal bakım sıklığını periyodik bir takvimle takip edebilirsiniz.

 

Ayrıca evinde su kaplumbağası besleyenler için “Su Kaplumbağası Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

En ideal akvaryum seçimi için Pet Shop kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.