Su Kaplumbağası Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?

Evinizde su kaplumbağası besliyorsanız ya da beslemek istiyorsanız, kaplumbağa bakımında oldukça önemli detaylar vardır. Her canlı gibi su kaplumbağası bakımı da kolay gibi görünse de emek isteyen bir süreçtir. Kaplumbağa bakımında en merak edilenlerden birisi de; su kaplumbağası akvaryumu nasıl olmalıdır? sorusudur. Bizde al yanaklı su kaplumbağası besleyenler için merak edilen bu soruyu sizler için ele aldık.

Minik kabuklu, sevimli su kaplumbağaları bilindiği üzere hem suda hem de karada yaşayabilirler. Vakitlerinin yarısı suda yarısı karada geçen kırmızı yanaklı miniklerimiz için akvaryum seçimi ve bakımı oldukça önemlidir. Çünkü bakımı iyi olmayan bir akvaryumda yaşam süreleri oldukça kısadır. Uzun ömürlü ve sağlıklı yaşamaları için kritik noktalara önem verilmelidir.

Balıklara oranla bakımı daha pratik olan su kaplumbağaları, yemini vaktinde verdiğiniz ve akvaryumunu düzenli bir şekilde temizlediğiniz sürece size çok da fazla ihtiyaç duymayacaklardır.

Akvaryum Bakımında Kritik Detaylar

Akvaryum için en önemli iki kriter; sıcaklık ve kalsiyum oranıdır. Sıcaklık; 23-25 arasında olmalı, yani oda sıcaklığı ölçüsü yeterli olacaktır.  Soğuk suda yaşamaları mümkün değildir. Kalsiyum seviyesinin de yeterli miktarda olması, suyun sıcaklığı kadar önemlidir. Ultraviyole ışığın sağlanması kalsiyum miktarını düzenleyecektir.

Su kaplumbağaları için hem ıslak hem de kuru alanlar oluşturulmalıdır. Bu noktada akvaryum ağzına kadar doldurulmamalı, tırmanabileceği bir alan bırakılmalıdır. Tırmandığı alanın sonunda yeterli bir kara parçası alanı oluşturulmalı veya küçük bir adacık kırmızı yanaklı dostlarımız için yeterli olacaktır.

Su kaplumbağalarının hem yemlerinden hem de kendilerinden dolayı suları çabuk kirlendiği için güçlü bir temizleyici iç filtre kullanılmalıdır. Aksi takdirde çok pis bir ortamda yaşamaları sağlıksız olacaktır.

Diğer bir önemli nokta ise akvaryum için dekorasyon malzemeleridir. Akvaryumun içerisine koyacağınız dekorlar sivri ve küçük çakıl taşları olmamalıdır. Çünkü küçük çakıl taşlarını yutup kendilerine zarar verebilirler. Yutamayacağı büyüklükte çakıl taşları ve dekorlar kullanılması tavsiye edilmektedir.

Akvaryum içinde kullanılacak olan su, kaynak suyu olmalıdır. Klordan arındırılmış su olmasına özen gösterilmelidir. Su içerisindeki yeterli kalsiyum miktarı da önemli bir noktadır.

Su kaplumbağaları vücut ısılarını dengede tutmak için gün ışığını gören bir alana koymalısınız. Soğukkanlı canlılar oldukları için, ısıya ihtiyaç duymaktadırlar. Evinizde veya su kaplumbağasını beslediğiniz mekanda gün ışığı yok ise Ultraviyole ışık ile destek sağlayabilirsiniz. Ultraviyole ışık, akvaryumdaki yetersiz ışık miktarını dengede tutarak aynı zamanda akvaryum içindeki suyun da kalsiyum miktarını artırmada yardımcı olur.

Kaplumbağaların ışığa karşı gereksinimleri fazla olduğu için, yeterli gün ışığı alan bir konumuz yok ise diğer bir çözüm, akvaryumlar için üretilen ışıklandırmaları kullanabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, ışıklandırmanın kaplumbağayı çok fazla rahatsız etmemesi ve akvaryumdan kara parçasına çıkacağı zaman ışıklandırmanın ona engel olmaması önemli noktalardandır.

Su kaplumbağaları diğer su türlerine göre daha kirli canlılardır. Suyu kısa sürede kirletebilirler. Yem fazlalığı ve dışkı atıkları yüzünden, su uzun süre temiz kalmayacaktır. Su kaplumbağaları da kirlenen suda uzun süre yaşayamazlar. Sağlıkları tehlikeye giren su kaplumbağaları için, akvaryum suyunu haftada en az bir defa temizlenmelidir.

Su Kaplumbağaları İçin Akvaryum Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Su kaplumbağası için akvaryum seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı önemli detaylar vardır. Akvaryumun genişliğinden, dekor seçimine kadar önemli olan bu detaylar, kaplumbağaların vakitlerinin büyük bir zamanını geçirdiği alandır.

Kaplumbağalar doğaları gereği geniş alanlardan hoşlanırlar. Bu yüzden akvaryum seçiminde, akvaryumun geniş olmasına dikkat etmelisiniz.

Akvaryumun üstü tamamen kapalı olmamalıdır. Bilindiği üzere kaplumbağalar, hem suda hem de karada yaşayan canlılardır. Suda vakit geçirdikleri kadar karada da fazlasıyla vakit geçirmeyi seven kaplumbağalar için akvaryum dışına oluşturduğumuz kara parçasına tırmanabilmesi için, akvaryumun uzunluğu da tırmanabildiği uzunlukta ve üstü açık olmalıdır.

Akvaryum içerisine koyacağınız dekoratif malzemeler de önemli bir detaydır. Dekorların, kaplumbağaya zarar vermemesi gerekirken aynı zamanda kaplumbağanın dinelip, uyuyabileceği bir kara parçası alanı da oluşturulmalıdır.

Sucul veya yarı sucul türlerine göre akvaryum seçimini yapabilirsiniz. Yarı sucul bir kaplumbağa besliyorsanız, su ve kara dengesini eşit şekilde ayarlamalısınız. Akvaryum tasarımında bu detaya dikkat edilmelidir.

Kimdir Bu Su Kaplumbağaları?

Kırmızı yanaklı olarak tanıdığımız kabuklu dostlarımız, kendi aralarında türlere ayrılmaktadır. Sucul ve yarı sucul türleri bulunan su kaplumbağaları, kendi doğalarında sahibine fazla ihtiyaç duymadan yaşayabilirler. Sizin onlara sadece yemlerini vaktinde vermeniz yeterli olacaktır.

Kabuklu miniklerimiz için su ve kara dengesini iyi ayarlamalısınız. Hem kuru hem de ıslak bir alan oluşturmanız onların hayatını daha da kolaylaştıracaktır.

Kaplumbağanız için kaliteli yemler seçmelisiniz. Her yemi yemeyebilirler. Bu yüzden birkaç farklı yem alarak, iştahla yediği yemi gözlemlediğiniz takdirde kaplumbağanızın ağız tadını anlamış olursunuz.

Suyun temiz kalması kaplumbağaların ömrünü uzatan bir etkendir. Kaplumbağalar sağlıklı bir alanda yaşamlarını devam ettirirlerse, 20-25 yıl arası yaşamaktadırlar.

Evinizde balıkta besliyorsanız ”Akvaryum Temizliği Nasıl Olmalıdır?” yazımız tam size göre!

Minik su kaplumbağanızın ihtiyacı olan her şey exporgin.com‘da ”Pet Shop’‘ kategorimizde!