Gelişim Süreçlerine Göre Bebek Yatakları

Bebeklerin doğdukları andan itibaren kullandıkları bebek yatakları oldukça önemli bir yere sahiptir. Kaliteli bir uyku uyuyabilmeleri için ve uyku düzeninin oluşabilmesi için gelişim süreçlerine uygun bebek yataklarının seçilmesi gerekmektedir. Özellikle de 0 -3 yaş arası bebeklerde uyku alışkanlığının kazandırılabilmesi için bebek yatağı seçimi oldukça önemli bir yer tutmaktadır. İyi bir uyku için ise yatak seçimi son derece önemlidir. İnsan hayatının üçte biri uyku ile geçer. Bunun için yatağın büyük bir önemi vardır. Yenidoğan döneminde de günün büyük bir çoğunluğu uyuyarak geçmektedir. Ebeveynler tarafından bu dönemde özellikle anne yanı bebek yatağı sıklıkla tercih edilmektedir.

Bebek Yatağı Ölçüleri Nelerdir?

Bebekler günün yaklaşık olarak 18 saatini uykuda geçirirler. Bebekler büyüdükçe uyuyarak geçirdikleri süre de azalmaktadır. Ancak bebeklerin fiziksel ve zihinsel gelişimleri için kesintisiz ve kaliteli bir uykuya ihtiyaç duyduklarını söylemek mümkündür. Bu durumda en iyi bebek yatağı bebek için güvenli olan ve bebeğin rahat edebileceği bir yataktır. Bebek rahat uyuyamazsa gelişim sürecinde sıkıntılarla karşılaşır. Üstelik seçilen bebek beşik yatağı bebeklerin omuriliklerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için de oldukça önemlidir. Bebek yataklarının çoğunda ortak özellikler mevcut. Fakat farklılıklar da kendisini gösteriyor. Bebek yatağı ölçülerinin genel olarak 60*120 olduğunu söylemek mümkündür. Ancak 70*140 boyutlarında olan bebek yatakları da vardır.

Dikkate Alın

Bebek yatakları genel olarak odanın ölçüsüne göre seçilmektedir. Ancak bebek yatağının ölçüleri her ne kadar önemli olsa bile yatağın derinliği daha da önemlidir. Bebekler ilk aylarını hareketsiz bir şekilde yatarak geçirmektedir. Ancak sonrasında hareket etmeye başladıklarında hiç beklemediğiniz bir anda kalkabilir ve düşme tehlikesi ile karşı karşıya gelebilirler. Böyle durumlar için ise bebek yatağı seçiminde derinliğine de özen gösterilmesi gerektiğini unutmamanız gerekmektedir. Sürekli olarak seyahat eden ve beşiği de yanında götürmek isteyen kişiler için ise katlanır bebek yatağı tavsiye edilmektedir. Bu şekilde taşınabilir bebek yatağı modellerini her yere kolaylıkla taşımak mümkün.

Tercih edilebilecek olan bebek yatakları, bebeklerin gelişim süreçlerine göre farklılık gösterebilmektedir. Bebekler, doğdukları ilk aylarda sıklıkla acıkırlar ve buna bağlı olarak da sürekli uyanırlar Anneler ise anne yanı bebek yatağı modelini sıklıkla tercih etmektedir. Bu şekilde uyurken bebekleri ağladığı zaman veya acıktığı zaman kolaylıkla müdahale edebilmektedirler. Doğru ölçü, esneklik, sertlik ve doğallık bebek yatağında dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer almaktadır.

Bebek Yatağı Seçerken Dikkat Edilecekler

Ebeveynler, bebek yatağı seçmekte oldukça zorlanır. Bebek yatağı alırken her şeyden önce yatağın bebek için uygun olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Seçilen bebek beşik yatağı uygun sertlikte olmalıdır. Yatağın çok yumuşak olması bebeğin nefes almasını zor hâle getirir. Bebekler sürekli yattıkları için çok kolay bir şekilde terlemeleri mümkün olmaktadır. Bu yüzden yatakta kullanılan tüm kumaşların tamamen pamuk malzemeden üretilmesi gerekmektedir. Bebeklerin uyku kalitesi için oldukça önemlidir.

Bebeklerin ilk aylarında görülebilen reflü oldukça zor bir dönem olarak geçebilmektedir. Yenidoğan döneminde görülen mide kapaklarının tam gelişmemiş olmasına bağlı olarak bebeğin midesine ulaşan yemeği bebeğin geri çıkarması olarak bilinmektedir. Bu dönemlerde bebek reflü yatağı güvenlik için önemli yardımcıdır. Genel olarak bebek reflü yatağı bebeğinizin başının daha dik durmasını sağlar. Bu nedenle kusması durumunda bebeğin yediklerinin ağzında kalması ve tekrar boğazına kaçması söz konusu olamaz.

Bebek Yatakları Neden Önemli

Bebek yatağı seçimi oldukça önemli bir konudur. Bebeğinizin uyumaya alıştığı yatağı, gittiğiniz yerlere de kolay bir şekilde yanınızda taşıyabilmek için veya kullanma süresi dolduktan sonra rahat bir şekilde saklayabilmek için katlanır bebek yatağı seçmeyi de tercih edebilirsiniz. Bu şekilde kullanım süresi dolan beşiği, bebeğiniz büyüdükten sonra katlayarak bir yere kaldırabilirsiniz. Yer kaplamaması ve taşınabilir bebek yatağı olmasıyla tercih edilen modeller arasında olduğunu söylemek mümkündür.

En iyi bebek yatağı bebeğin güvenli bir şekilde uyumasına imkan sağlayan yataktır. Seçilen yatakta bebeğin uykusunun bölünmeden devam edebilmesi gelişimi açısından büyük bir öneme sahiptir.