Güneş Lekelerinden Nasıl Kurtulursunuz?

Güneş kendini göstermeye başlayınca, yaz mevsiminin tam ortasında belirginleşmeye başlayan güneş lekeleri, kimileri için güneşlenme sezonunun kabusudur. Yazın gelmesini tereddütle karşılamamıza neden olan bu kahverengi lekelerin geçmesi çok da imkansız değil.

Tıp dilinde birçok farklı adı olan güneş lekeleri; Solar Lentigo veya Melazma olarakta bilinmektedir. Bu kahverengi lekecikler genellikle güneşte korunmasız olarak vakit geçirdiğimizde ortaya çıkmaktadır. Güneşten gelen UV ışınları , cildin belirli bölgelerinde daha fazla leke oluşuma sebep olmaktadır. Cildin bazı bölgelerinde melanin üretimi daha yoğun olduğu için, görünmeyen zararlı güneş ışınları bu bölgelere daha fazla zarar vermektedir.

Koyu tenli kişilerde daha belirgin olan bu kahve renkli lekeler, genç kadınlarda daha fazla görülmektedir. Uzun süre güneş ışına maruz kalındığı zaman, ciltte tekrarlayan koyu renkli lekeler, özellikle; yüz, el, sırt, kol gibi vücudun belirli bölgelerinde kendini göstermektedir. Yaz mevsiminde daha sık görülen bu lekeler, erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir.

Güneş Lekeleri Neden Oluşur?

Cilt üzerinde oluşan bu lekeler sadece güneş ışığına maruz kalmaktan değil, genetik veya bazı sağlık sorunlarından dolayı da oluşabilmektedir. hamilelik, hormon tedavileri, doğum kontrol hapları kullanımı bu lekeleri tetikleyen nedenlerdir.

Kullanmış olduğunuz kozmetik ürünleri de bu lekelerin oluşumuna sebep olmaktadır. O yüzden cildinizde kullanacağınız kozmetik ürünlerinin dermatolog onaylı ürünler olmaktadır. Cildinizde tekrarlayan ve uzun süre geçmeyen lekeler varsa mutlaka uzman bir dermatologdan destek almalısınız.

Güneşin görülmeyen zararlı ışınları yani Ultraviyole ışınlarına maruz kalındığında istenmedik bir şekilde koyu renkli lekeler gözle görünür hale gelmektedir. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için mutlaka her mevsim güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.

Güneş Lekeleri Tedavisi

Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa güneş lekelerinde tedavi süreci daha uzun sürmektedir. Tedavi olacak kişi eğer ki hamile veya lohusa ise bu gibi hassas dönemlerde sadece güneşten koruyucu ve leke giderici kremlerle tedavi süreci yürütülmektedir.

Uzmanlar, genellikle leke problemi yaşayan hastalara; UV-A ya da UV-B yüksek korumalı güneş kremleri önermektedir. Uzmanlar tarafından önerilen bu kremler sadece yaz aylarında değil, 4 mevsim kullanılmalıdır.

Güneşin görünmeyen zararlı ışınları sadece yaz mevsiminde değil, her mevsim insan cildiyle temas etmektedir. Bu yüzden yılın her mevsimi istenmeyen koyu renkli lekelere karşı önlemimizi almalıyız.

Güneş lekeleri tedavisinde lazer uygulaması da sıklıkla yapılmaktadır. Derinin üst katmanındaki ölü deriyi öldürerek hücreyi yenileyen lazer uygulaması alanında uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır.

Eğer ki tedavi sürecinde iseniz, dışarı çıkmadan önce cildinizi güneş ışığından mutlaka korumalısınız. Doktorunuzun önermiş olduğu güneş kremini sürdükten sonra; gözlük, şapka gibi güneşten kısmen koruyan kıyafet veya aksesuarlar tercih edilmelidir.

Güneşlenme harici solaryumun sık kullanımı ciltte leke oluşumunu tetiklemektedir. Dolayısıyla bronzlaşmak için solaryum tercih ediyorsanız, bunu en aza indirgemeniz gerekmektedir.

Tedavi sürecinde veya değilseniz bile cildinizde güneş lekesi problemi yaşıyorsanız, günün belirli saatlerinde güneş ışığından kaçınmalısınız.

Güneş kremini, güneşe çıkmadan en az 30 dk önce sürmüş olmanız gerekmektedir.

Güneş Lekelerine Doğal Çözümler

Lekeler için uzman bir hekimden yardım alabileceğiniz gibi, evinizde belirli yöntemlerle de güneş lekelerini minimuma indirebilirsiniz. Bu yöntemler herkesin pratik bir şekilde uygulayabileceği evinizde bulunan malzemelerdir.

Evinizde bulunan malzemelerle yapacağınız doğal içerikli maskeleri, hasarlı olan güneş lekeli bölgelere belirli periyotlarla uygulayabilirsiniz.

Doğal içerikli maske tariflerinin bazıları ise şunlardır;

Yoğurt Maskesi

  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1/2 çay kaşığı limon suyu

Karbonatı yoğurtla karıştırarak, belirtilen ölçüdeki limon suyunu ekleyin. Bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra yüzünüze dairesel hareketlerle uygulayın. Ardından bol su ile durulayın. Bu kürü haftada bir kez uygulayabilirsiniz.

Karbonatı yoğurtla karıştırarak, belirtilen ölçüdeki limon suyunu ekleyin. Bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra yüzünüze dairesel hareketlerle uygulayın.

 

Aloe Vera

Aloe vera bitkisinde bilindiği üzere, cilt üzerindeki yaraları iyileştirici gücü vardır. Bu yüzden aloe vera bitkisinin cilt bakımındaki yeri kaçınılmazdır. Bitkisini evinizde yetiştirerek belirli olgunluğa geldiğinde bitkisinden çıkan sıvıyı cildinizin hasarlı bölgesine uygulayabilirsiniz. Cildinizdeki güneş lekelerine iyi gelerek, ölü deriyi arındıracaktır. Günde bir kez rahatlıkla hasarlı olan bölgeye uygulayabilirsiniz. Gece yatmadan önce uygularsanız belirli saat yüzünüzde kalacağı için daha etkili olacaktır.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi içeriğinin doğal olması nedeniyle birçok cilt kusurlarına iyi gelmektedir. İçeriğindeki asit sayesinde ciltteki ölü deriyi atarak, cilt rengini açacaktır. Bir yemek kaşığı elma sirkesini, bir yemek kaşığı suyla karıştırarak pamuk yardımıyla cildinize uygulayabilirsiniz. 2o dk bekledikten sonra bol su ile durulayın. Günde bir defa bu işlemi tekrarlamanız iyi bir geri dönüş almanıza destek olacaktır.

Cilt lekeleriyle başınız dertteyse çözümü exporgin.com‘da! Doğal içerikli ve kaliteli cilt ürünlerine dair aradığın her şey “Kişisel Bakım” kategorimizde!

Cildinize iyi bakmak sizin elinizde! Cilt bakımına dair bilmeniz gereken her detay “Cilt Bakım Rutinleri ve Önemleri” yazımızda seni bekliyor!