Şampuanı neye göre seçmelisiniz?

Şampuan saç için oldukça önemlidir ve saç insanlar için her gün taşıdıkları bir aksesuardır. Gür, ışıltılı ve canlı saçlar kişinin özgüvenini de tazeler.

Peki şampuan seçerken neye dikkat etmelisiniz?

Saçınızın yapısına göre mi, yoksa saç derinize göre mi şampuan seçmelisiniz?

Şampuanınızı saç telinin yapısına göre değil mutlaka saç derinize göre seçin. Saç kökleri ve saçlı deri yapısına uygun şampuanlar saç tellerinin de canlı ve sağlıklı olmasını sağlar. Saçlarınız yağlı, kuru ya da yıpranmış olsa da saç derinizi düzeltmek öncelik olmalıdır.

Saçlarınız yağlı ise; Saç derisinde yağ oluşumu fazla anlamına gelmektedir. Bu durumda sebum (yağ) dengeleyici içeriklere sahip ürünler tercih edilmelidir. Örneğin; Adaçayı, Isırgan, çay ağacı (Tea tree ) gibi doğal içerikler bulunduran şampuanlar saç derinizin dengeyi bulmasını sağlar. Yağlı saçlar uzun süre aynı şampuanı kullandıklarında bir süre sonra çok iyi gelen ürün işe yaramamaya başlar. Bu durum derinin ürüne uyum sağlaması yüzünden etkisini kaybettiği anlamına gelir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bir süreliğine de olsa şampuanınızı değiştirmelisiniz.

Boyalı ve Yıpranmış saçlar; Boya işlemi görmüş saçlarda saç köklerinde kuruma, saç tellerinde yıpranma ve saç dökülmesi sorunları tetiklenmektedir. Saçların işlem görmüşse seçeceğiniz ürünün saç köklerini güçlendiren bir ürün olması önemlidir. Netice de yeni gelen saç canlı ve sağlıklı olursa sorunun büyük kısmı çözülmüş olacaktır.

Kuru, dolaşma eğilimde ve kabarık ise; Bu tür saç tiplerinin en önemli sorunu nem eksikliğidir. Yani seçilecek şampuanın nemlendirme ve su tutma özelliği yüksek olmalı. Hindistan cevizi, argan yağı gibi içerikler bulunduran şampuanlar tercih edilmelidir.

Kısacası şampuan alırken dikkatli olmak gerekli. Saçınızı tanımak dışında saç derinizin ihtiyaçlarını da gözetmek önemli.

Kullanacağınız şampuanın içinde neler olmalı?

Kullandığınız ürünlerde paraben, SLS, Formaldehit, Phthalate (Ftalat) ve/ benzeri  Propilen Glikol ürünler içermediğinden emin olun.

Paraben; Östrojen hormonunu taklit ettiği düşünülmektedir. Bu yüzden meme kanseri riskini arttırma da etkili olduğu düşünülmektedir. Ayrıca egzemeya yatkın ciltlerde tahriş riski yüksektir. Paraben methylparaben, ethylparaben, benzyl paraben veya butylparaben isimleriyle de karşınıza çıkabilir. Etiket okumak önemli.

Sodyum Lauryl Sülfat (SLS); saç kuruluğuna sebep olabilmektedir. Yapılan araştırmalar özellikle kuru ve kabaran saçların SLS den uzak durması gerektiğini göstermektedir. Uzun süreli SLS içeren şapuan kullanlarda saç derisinde irritasyon da gözlenmiştir.

Formaldedit; saç dökülmesine sebep olduğu düşünülen bir malzemedir. Amerikan Kanser Derneği (American Cancer Society), formaldehitin bilinen bir kanserojen olduğu konusunda uyarmaktadır.

Saç bakım ürünlerini incelemek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.