Neden Outdoor Ayakkabı?

Doğa sporlarına meraklı olan insanlar ya da rahat giyimi benimseyenler için ayakkabı seçmek oldukça önemli bir mevzu. İyi bir ayakkabı, spor süresince gelişen hareket ve etkinlikleri çok daha konforlu hâle getirir. Bunun için doğa sporları adına ayakkabı veyahut günlük kullanım için de outdoor tarzda ayakkabı satın alınacaksa öncesinde ciddi bir araştırma yapmak gerekli. Bu yazımızda doğru outdoor ayakkabı için kılavuz olmaya karar verdik. Yazımızdan sonra genel olarak outdoor  stildeki ayakkabıların özelliklerine, hangi outdoor ayakkabının hangi aktivitelere uygun olduğu hakkında fikirlere sahip olacaksınız.

Outdoor Ayakkabı Nasıl Olmalı?

Bildiğiniz gibi outdoor sporların her biri farklı karakterlere sahip. Bu durum da her biri için kullanılan ayakkabıların farklı özelliklere sahip olmasını sağlıyor. Bunların yanı sıra şehir içerisindeki kullanıma uygun olan outdoor ayakkabılar da birden çok özelliğe sahip. Bu başlık altında “Outdoor ayakkabı nasıl olmalı?” sorusunu cevaplayacağız. Böylece en doğru outdoor stildeki ayakkabıya ulaşmak konusunda zorluk  çekmeyeceksiniz. Bir outdoor ayakkabıda olması gereken özellikler şu şekilde:

  • ayakkabı numarası uygun olmalı,
  • ayağı sıkmamalı aksine ayağın rahat hareket etmesini sağlamalı,
  • su geçirmez özelliğe sahip olmalı,
  • iç taban uyumuna sahip olmalı,
  • orta taban kısmı kaliteli malzemeye sahip olmalı,
  • yapılan aktiviteye uygun özellikler barındırmalı…

Bir outdoor ayakkabı satın alacakken yukarıda sayılı olan maddelere uyum sağlamak kişiyi doğru sonuca götürmede etkili. Maddelerin her birine dikkat edilir ve titiz davranılırsa ayağı yormayan aksine dinlendiren bir outdoor ayakkabıya sahip olmak kolaylaşır.

Outdoor Ayakkabının Temizliği Nasıl Yapılır?

Hiking, trekking, bisiklet ve koşu gibi outdoor sporlar sırasında kullanılan ayakkabı modellerinin hangi yöntem ile temizleneceği konusu da önemli bir başlık. Çünkü bu konu başlığı, outdoor  tarzda ayakkabı sahibi olan pek çok insan tarafından merak ediliyor. Uniseks, Kadın ve erkek outdoor ayakkabı çeşitleri aslında çok kolay bir biçimde temizlenir. Yumuşak tellere sahip bir diş fırçası ve su temizliğin sağlanması için yeterli olur. Bunun yanı sıra nemli bir bez de outdoor stildeki ayakkabının temizlenmesinde gayet önemli bir yere sahip. Ayakkabının kirlenen yüzeylerini temizlemek ve sonrasında kurumasını sağlamak ayakkabı temizliğinin sağlanmasında yeterli gelecektir.

Bir de belirtmek gerekir ki her ayakkabıda olduğu gibi outdoor  tarz ayakkabıların da dinlendirilerek giyilmesi gerekir. Ancak bu sayede doğru ayakkabı bakımı yapılabilir. Sürekli ve üst üste giyilen ayakkabıların uzun ömürlü olması ve bakımlı görünmesi söz konusu değildir. Dinlendirilmiş bir ayakkabıdan yüksek performans almak oldukça kolay. Özellikle doğa sporlarında bir ayakkabıda yüksek performans almak önemli. Çünkü böylece yapılan doğa sporundan da maksimum verim elde edilebilir. Bir de unutmamak gerekir ki sağlıklı bir ayak bütün vücudu olumlu yönde etkiler. Bu başlık altında elimizden geldiğince “Outdoor ayakkabılar nasıl temizlenir?” sorusunu cevaplamaya ve bu konuda kılavuzluk etmeye çalıştık.

Outdoor Ayakkabı Çeşitleri Nelerdir?

Dış alanda yapılan sporların hangi alanına ilgi duyuyorsanız o spora yönelik outdoor tarzda ayakkabıya sahip olmanız oldukça kolay. Outdoor stildeki  ayakkabı çeşitlerinin hangileri olduğunu belirtmek için şu şekilde sıralayabiliriz:

  • trekking ayakkabısı,
  • günlük ayakkabı,
  • hiking ayakkabısı,
  • yürüyüş ayakkabısı,
  • dağcılık ayakkabısı,
  • koşu ayakkabısı,
  • tırmanış ayakkabısı,
  • kayak ayakkabısı.