Kedi Maması Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her canlının olduğu gibi biricik dostlarımızın da sağlıklı ve kaliteli beslenmesi için kedi maması seçimi oldukça önemlidir. Evimizin en sevimli üyeleri için mama seçimi de bir hayli önemli bir konudur. Onlar için en uygun mamayı seçmek, gelişimine ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine de doğrudan katkı edecektir.

Her kedinin damak tadı farklıdır. Kediniz için en lezzetli mamayı seçerek, keyif verici bir şekilde beslenmesini sağlayabilirsiniz. Sevimli dostunuz için en iyi mama seçimini, ona sunduğunuz farklı lezzetlere karşı tepkisini takip ederek öğrenebilirsiniz. Yerken en keyif aldığı mama onun için en doğru mama diyebiliriz. Çünkü kedinizin mamasını iştahlı bir şekilde tüketmesi sizi de mutlu edecektir. Tabi ki diğer kriterleri de unutmamak gerek. 

Kedinizle vakit geçirdikçe ve sevimli dostunuzu tanımaya başladıkça onun için en doğru mamayı seçmekte daha kolay hale gelecektir. Kedinizin gelişiminde önemli rol oynayan beslenme, en doğru mamayı seçmeniz için de kritik noktayı oluşturmaktadır. Kediniz için mama tercihi yaparken doğal katkılarla desteklenmiş, içeriği temiz olan, kimyasal içermeyen mamaları tercih etmeniz, minik dostların sağlığı için en doğru tercih olacaktır.

Kedinizin yaşı, cinsi, kilosu, sağlık durumu mama seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır. Bu gibi faktörlere ekstra özen göstermeliyiz. İyi bir mamanın beslenme gereksinimini maksimum seviyede sağlaması gerekmektedir.

Kedilerin Yaşlarına Göre Kedi Maması Seçimi

Kedinizin yaşına göre mama seçimi ilk adımı oluşturmaktadır. Kediniz yavru ise; yavru kedi maması, yetişkin ise; yetişkin kedi maması tercih etmelisiniz. Junior (yavru), ve  Adult (yetişkin) kedi mamaları olmak üzere ikiye ayrılır. Mama seçimi yaparken bu noktaya dikkat etmelisiniz. Yavru kedilerde gelişim aşamasındaki gereksinimi olan besin değerleri ve vitaminler değişiklik göstermektedir. Onlar için gerekli olan besin değerlerini uzman bir veteriner hekimden yardım alarak öğrenebilirsiniz. 

Kedinizin yaşı ilerledikçe gereksinim duyduğu kalori ihtiyacı azalır. Yavru kedilerin gereksinim duydukları besin değerleri veya gereksinimleri değişmektedir. Özellikle yetişkin kedi mamalarında E ve C vitamini zenginlik açısından çok önemlidir.

 

Kedinizin Kilosuna Göre Mama Seçimi

Mama seçiminde bir diğer önemli nokta ise kedinizin kilosudur. kediniz yaşına göre kilolu ya da zayıf ise, kilosuna uygun mama tercihi yapmalısınız. Kilolu kediler için diyet mama tercih edilirken, zayıf kedilerde ise daha çok yüksek vitaminli mamalar tercih edilmelidir. 

Yavru kediler daha hareketli oldukları için protein ve yağ bakımından daha zengin mamalar tercih edilmelidir. Yetişkin ve yaşlı kediler zamanla hareketi düşürdükleri için ve vücutlarının gereksinim duydukları besin değerleri değişeceği için, tahıl ve lif oranı yüksek mamalar tercih edilmesi uygun olacaktır. kediniz yetişkin ve kilo alım artışı hızlı ise, diyet mamaları tercih etmeniz kedinizin sağlığı açısından daha doğru bir seçim olacaktır. 

Kısırlaştırılmış Kediler İçin Kedi Maması Seçimi

Kediler doğaları gereği belli bir zamandan sonra kızgınlık belirtileri göstermeye başlar. Genellikle 6. aydan sonra bu belirtiler şiddetlenmeye başlayacaktır. Evin bazı bölgelerine koku bırakmaları, yasak olan yerlere tuvaletlerini yapmaları, sürekli acı dolu miyavlamaları kedilerin bazı kızgınlık belirtileridir. Uzman bir veteriner hekim tarafından kısırlaştırma operasyonunu kedinizin sağlığı için mutlaka yaptırmalısınız.

Evde bakılan kediler için kısırlaştırma koşulu kesinlikle şarttır. Kısırlaştırma operasyonu sonrasında kedinizin daha dikkatli beslenmesi gerekmektedir. Sağlık sorunlarını baştan önlemek adına beslenme düzeni fazlasıyla önem taşımaktadır. Gerekli besin takviyelerini aldığı sürece bu sorunlar en aza inecektir.  Bu aşamadan sonra mama alımında, kısırlaştırılmış kedi maması ibaresine dikkat etmelisiniz. 

Kedilerin, kısırlaştırma operasyonu sonrasında metabolizmalarında bazı değişiklikler meydana gelebilmektedir. Hızlı kilo almakla beraber sağlık sorunları yaşayabilirler. Bunun önüne geçmek için, beslenmeleri açısından yeterli takviyeleri almasına özen göstermelisiniz.  Minik dostunuz kısırlaştırılmış ise, kısırlaştırılmış kediler için özel mamalar tercih ederek sağlık problemlerini minimuma indirmek, sevimli dostunuz için çok daha güvenli olacaktır.

 Minik Yavrular İçin Diğer Mama Takviyeleri

Yaş mamalar, ödül mamaları ve konserve mamalar da kedinizin gerekli olan besin ihtiyacını karşılayacaktır. Tek tip mama kullanımı yerine, kedinize ödül niteliğinde bu mamaları da sunabilirsiniz. Bu sayede kedinizin beslenmesi çeşitlenmiş ve minik dostunuz için de beslenmesi daha iştahlı hale gelmiş olacaktır.

Özellikle yaş mama kullanımında dikkat etmeniz gereken nokta, mamanın paketini açtığınız takdirde belirli süre içerisinde tüketilmiş olmasıdır. Yaş mamanın kuru mamaya göre tüketim ömrü kısadır. Kısa sürede tüketilmediğinde tazeliğini kaybeder ve bozulma olasılığı da yüksektir. 

Kedi maması seçerken dikkat edilmesi gereken kritik noktaları öğrendikten sonra, kediniz için besin içeriğinin en zengin olan mamalara yönelmelisiniz. Kedinizin beslenmesinde kuru mama ile sınırlı kalmayarak çeşitli hale getirebilirsiniz. Yaş mama, ödül mamaları gibi ek mama takviyeleriyle de beslenmesini zenginleştirmelisiniz. Bu sayede kediniz tek tip mama tüketmekten de sıkılmamış olacak hem de farklı besin takviyelerine olan ihtiyacını da karşılamış olacaktır.

Minik Yavrular İçin Diğer Mama Takviyeleri

Kedinizin beslenmesinde önemli olan da ihtiyacı olan bütün takviyeleri almış olmasıdır. İçeriğimizin en başında da belirttiğimiz gibi mamanın kalitesi ve besin içeriğinin zenginliğinin araştırılmış olması gereklidir. Hiç kimse minik dostunun kalitesinden emin olmadığı mamayı tüketmesini istemeyecektir. Bu konuda uzman bir veteriner hekim tarafından yardım alabilirsiniz. 

Minik dostlarımızın her daim sağlıklı ve sıcacık bir yuvada yaşamlarını sürdürmesi dileğiyle…

 

kediniz için Exporgin.com’dan satın alabileceğiniz kaliteli kedi maması markaları;

  1. Royal Canin
  2. Pro Plan
  3. N&D Prime
  4. Matisse
  5. Reflex

ve daha fazlası için Petshop kategorimizi ziyaret edebilirsiniz. 

 

Ayrıca köpek maması hakkında detaylı yazımızı okuyabilirsiniz.